Platser som påverkas av onsdagens match.

Så påverkas Stockholm av Europa League-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Arlandarekord, fans på tunnelbanan och mycket poliser, ikväll är det dags för Europa League-finalen på Friends arena och det kommer att märkas i Stockholm.

Den stora fotbollsmatchen mellan Manchester United och Ajax kommer att dra många besökare till Stockholm. På Arlanda räknar man med rekord i antal passagerare under ett dygn med över 100.000 passagerare. Bara idag beräknas 20.000 supportrar anlända.

– Även normalt är det här en stor resdag utan den här matchen, slår man ihop det så tror vi det blir rekord, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Arlanda.

Planerat i ett år

På Arlanda har man planerat inför matchen i ett år och tycker att de är väl förberedda. Sammanlagt kommer det cirka 100 extra charterplan fyllda med supportrar och för att få plats med alla planen har man stängt landningsbana två för att använda som parkering för planen.

– Den stora utmaningen är i natt när alla ska åka, säger Kjell-Åke Westin.

Det kommer också att gå 300 extra charterbussar mellan Arlanda och Friends som kommer att parkera på Solnas gator.

Fansen samlas

Manchester Uniteds fans kommer att samlas på Rörstrandsgatan i Vasastan mellan Norrbackagatan och Birkagatan. Ajax fans samlas på Fleminggatan mellan Wargentinsgatan och Norra Agnegatan på Kungsholmen.

Den allmänna fotbollsfesten för alla hålls i Kungsträdgården under hela dagen. Fanzone hittar du här.

– Det kommer att vara en del avspärrningar runt de här platserna och runt Friends Arena, säger Kjell Lindgren på polisen.

Poliser på Friends arena inför kvällens match. Foto: Martin Meissner, AP/TT.

Förbereder för terror

Enligt polisen har terrorattentatet i Manchester dock varken påverkat förberedelserna eller säkerheten inför kvällens match.

– Nej, vi har hela tiden planerat för hög säkerhet och då ingår förberedelse för terrorbrott. 50.000 personer kommer att vara ute och självklart är vi och arrangören förberedda för det, säger Kjell Lindgren på polisen.

Polisen manar folk att vara ute i god tid och ta med minimalt med väskor och påsar för att underlätta och skynda på säkerhetskontrollerna när man ska in på arenan.

Pendel, tunnelbana och bussar påverkas

Matchen drar igång 20.45 på Friends Arena och det väntas bli trångt i lokaltrafiken under flera timmar innan matchstart.

Väldigt många väntas resa med blå linjen från Kungsträdgården, T-Centralen eller Rådhuset till Solna Centrum, troligen mellan 15-20. Sedan åt motsatta hållet från cirka 22.30-23.30. SL säger att man får räkna med att en resa tar längre tid än vanligt.

Eftersom Manchester United-fansen planerar att samlas runt Rörstrandsgatan innebär det att många kommer åka från Karlsbergs station. SL rekommenderar därför alla som kan att helt undvika Karlbergs station hela dagen. Mellan klockan 17 och 21 kommer det att vara som värst.

Flera innerstadsbussar har indragna hållplatser, omlagda körvägar eller ställs helt in under dagen och natten, det gäller busslinjerna 1, 53, 59, 72, 91 och 507. För detaljer se sl.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer