Kjell Lindgren, presstalesperson Stockholmspolisen. Foto: Jimmy Gustafsson/ Polismyndigheten.

Efter dådet i Manchester – stort säkerhetspådrag inför stormatch på Friends arena

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det dags för Europa League-final på Friends arena. Inför matchen har polisen förberett sig på hög säkerhet.

På måndagskvällen dog 22 personer i ett misstänkt terrordåd vid en arena i Manchester strax efter att artisten Ariana Grandes konsert tagit slut och folk var på väg ut.

På onsdag kommer ett av stadens fotbollslag, Manchester United till Stockholm för att spela mot Ajax på Friends arena, en match som redan tidigare klassats som en högriskmatch. Polisen har under en längre tid förberett sig på säkerheten.

Terrorattack i Manchester

LÄS MER: Detta vet vi om dådet i Manchester

– Vi har redan gjort en mängd förberedelser, och som omvärlden ser ut idag så är den här typen av händelser sådant vi måste förbereda oss för. Så det har funnits med i planeringen från första början, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Uppmanar publiken att komma i tid

Enligt Kjell Lindgren så kommer publiken på morgondagens match se fler synliga poliser ute på staden än vanligt och det kommer även vara säkerhetskontroller.

– Om man gör en jämförelse så närmar vi oss på gott och ont det som sker i samband med insläpp till konserter och på Arlanda när man ska flyga. Vi måste ha den säkerheten tyvärr, men i slutändan är alla betjänta av att det är ett tryggt och säkert evenemang, säger Kjell Lindgren.

LÄS MER: Polisen: Misstänkt gärningsman död i attentatet

Kontrollerna kan komma att medföra köer i insläppet till matchen.

– Därför är det bra om man är ute i god tid så att man gör det här på ett bra sätt, och att det finns en ökad medvetenhet hos allmänheten. Den tror jag redan finns, med tanke på det som hände på Drottninggatan. Om man ser något som verkar misstänkt så vill vi gärna att man hör av sig så att vi kan agera i god tid, säger Kjell Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet