Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här springer deltagarna i årets marathon förbi Vallhallavägen. Foto: Moa Ferm/SVT

Nu går Stockholm marathon av stapeln – 14 000 springer genom stan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det dags för den 43:e upplagan av Stockholm marathon vilket påverkar trafiken i stora delar av staden. Det är framför allt gator i innerstaden som begränsas för bilister. Tunnelbana och pendeltåg samt flygbussarna till Arlanda går som vanligt.

14 000 deltagare är anmälda till årets lopp, varav runt 3 000 kommer från andra länder än Sverige. Totalt är det nästan lika många som innan pandemin, dock färre internationella löpare.

Stora delar av innerstaden kommer stängas av för bilister från klockan 11.30 till omkring 19. Djurgården är avstängd fram till 15.30.

Trafikstockningar och evenemangshelg

Pinnat inlägg

Hur påverkas du av trafikläget i Stockholm just nu?
Du som har bilder eller video får gärna dela med dig i chatten – mejla då till stockholm@svt.se.

Nu pausar vi uppdateringarna i detta flödet för resten av kvällen. Tack för era inlägg!

Eva • Har "flytt" fältet, till Jämtland, och här är lugnt och skönt. Vissa helger gör man bäst i att hålla sig borta, helt enkelt. Tyvärr sker lite fler olyckor när det är trångt och folk blir stressade av omlagd körväg osv.

Richard • Jag har aldrig förstått detta med korteger. Förstå vilken hybris man måste ha för att tycka det är ok att tusentals får sin vardag förstörd för att hen inte ska sitta i köer. Låg alla dessa event på Arlanda eller flyg dessa digniteter med helikopter och låt vanliga människor ha en normal vardag

Pia • Fullständigt kaos vid slussen. För nackabor borde sl ha hänvisat till tvärbanan. Miss!

Anna • Jag brukar oftast ta bilen in till Kungsholmen de dagar jag behöver ta mig till kontoret, men den här veckan har jag åkt kollektivt tre dagar. Kombinationen avstängda vägar och inställda citybussar gör att mer än dubbelt så många som vanligt måste åka via Gullmarsplan i rusningstid, men det finns ingen som hjälper till att dirigera och det tycks inte vara fler tåg som går. Det är överfullt överallt och tar mycket längre än vanligt. Dessutom känns kortegerna med 10 polismc, en eller två bilar och sen 4-6 polisbilar inte särskilt klimatvänliga. Hade man inte kunnat lägga klimatmötet nära en flygplats för att minimera klimatmötets klimatpåverkan?

Hasse • Folk får väl ta cykeln? Ser inte problemet om jag ska vara helt ärlig. Allt i Stockholm är så nära så det är inget problem att gå eller cykla. Höj bensinpriset, få bort bilarna helt från Sverige och lär folk att gå igen.

Dennis • Gud vad skönt det vore om alla bilar bara försvann så att man kunde gå på gatorna utan att bli påkörd. Vilket fint Stockholm vi skulle haft då :)

Cia • Det händer saker i stan. Järvaveckan, något med miljö, maraton. Och snart är det studenter som invaderar stan.
Kaos i kollektivtrafiken och på vägarna.

Det är bättre när alla gnäller för att det aldrig händer något som dom gillar. Det blir så jobbigt när det händer sånt som man ogillar!

Petra • Vill också uppmärksamma att SLs "nya" biljettläsare, som ska läsa de gröna korten samt biljetter som köpts i appen, ofta är ur funktion så det bildas långa köer till spärrarna. Jag har aldrig varit med om det förut. Det är ytterligare en faktor som bidrar till ökad trängsel i tunnelbanan.

Stakkabo • Sluta gnäll! Inget nytt med aktiviteter i stan. Var ute i god tid.. Byt jobbtid med kollega eller ta ut ledighet. Eller flytta in till stan, och om det inte är ok så kan du söka jobb annanstans utanför city eller i helt annat län. Det finns faktiskt jobb i andra städer!!!
Dessutom sitter ju ni själva dagligen i bil till och från jobbet, stressar med att lämna å hämta å sånt. Dessutom används bil och det är ju inte heller klimatvänligt även om den går på el.

Om jag fått råda:
Förbjud all biltrafik inne i stan. När du når Stockholm stad stadsgräns ska bilen parkeras och du får slutföra resterande sträcka kollektivt. Inga motorfordon på sjön. Inga elsparkar. Definitivt ingen flygtrafik. Stäng Bromma flygplats.
Enbart gångtrafik, kollektivtrafik och cykel (utan eldrift) ska tillåtas i stan. Segelbåtar.
Varuleveranser och blåljus ska dock tillåtas i stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.