Så påverkas Stockholm av regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

En miljard extra till sjukvården och 230 miljoner kronor till kulturverksamhet i miljonprogramområden.

Den svenska skolan ska bli i världsklass tack vare fler lärare i klassrummen och minskade förskolegrupper, det skriver finansminister Magdalena Andersson, miljöpartiets Per Bolund och vänsterpartiets Ulla Andersson i DN debatt idag.

Sjukvården får en extra miljard. Regeringen vill också öka antalet nybörjarplatser på utbildningar till sjuksköterska och barnmorska. Dessutom avsätter regeringen 500 miljoner kronor extra per år till cancervården från och med 2015.

Regeringen öppen för diskussion om Förbifart Stockholm

Om Stockholms läns landsting och Stockholms stad önskar förhandla med regeringen om användningen av trängselskatter eller finansieringen av Förbifart Stockholm kommer regeringen att möta det önskemålet. Projektet fryses i väntan på besked huruvida det finns önskemål om en sådan förhandling. Om en ny uppgörelse inte nås före den 1 maj 2015 fortsätter byggandet av Förbifart Stockholm enligt plan.

Mer kultur till miljonprogrammen

Regeringen beräknar att under 2015–2018 tillföra totalt 230 miljoner kronor till kulturverksamhet i miljonprogramsområden och till konstnärlig gestaltning av områdenas boendemiljöer.​

Mer pengar till Kustbevakningen

Även kustbevakningen får mera pengar i budgeten genom två engångstilldelningar – 56 miljoner redan i år och 20 miljoner 2015. För Stockholmsområdet betyder det att flera anställda på kuststationen i Vaxholm och regionledningen får stanna kvar. 2016 och framåt utökas Kustbevakningens budget med 67 miljoner kronor. Det är hälften av det belopp som myndigheten tidigare har äskat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet