Isabelle Johansson och Malte Heino är positiva till möjligheten att kunna dela kostnaden för en bostadsrätt med byggbolaget. Foto: Mattias Lodding/SVT och Hasse Holmberg/TT

Så ska fler unga ha råd med bostadsrätt – betalar halva priset

Uppdaterad
Publicerad

Kooperativa bostadsbolaget HSB Stockholm prövar en ny modell för att fler unga vuxna ska kunna köpa en bostadsrätt. Istället för att betala hela köpesumman för en bostadsrätt får 18-29-åringar möjlighet att betala halva summan medan HSB själva står för halva.

– Det blir allt svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Alla måste göra något, och det här är vårt bidrag till att försöka få unga bostadsefterfrågare att kunna köpa sin första lägenhet, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm.

Det är i Bromsten i Spånga som modellen kommer prövas, i ett hus som väntas stå klart om ett par år. Ett 30-tal av ungefär 150 bostäder i kvarteret i Bromsten i Spånga ska ingå i projektet.

Modellen innebär alltså att HSB och den som köper bostadsrätten delar på lägenhetens köpesumma. Köparen kan när som helst efter tillträdet välja att sälja bostadsrätten på öppna marknaden, och då säljs också HSB:s andel.

Om köparen bor kvar minst fem år kan denne ansöka om att köpa ut HSB:s del efter det, och senast tio år efter tillträdet ska köparen lösa ut HSB – antingen genom att bostadsrätten säljs på öppna marknaden eller genom att köparen köper HSB:s del i lägenheten.

Har prövats i Göteborg

HSB har tidigare prövat den här modellen i Göteborg och nu ska den alltså testas i Stockholm.

–  Vi vet att många vill äga sin bostad, och över tid är det billigare att äga sin bostad än att hyra den. Men för många är det inte möjligt att köpa till fullt pris och det är därför vi vill ge 18-29-åringar den här möjligheten, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Anders Svensson, vd på HSB Stockholm. Foto: Mattias Lodding/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.