Så ska förlossningsskadorna minska

Publicerad

Landstinget ska stärka arbetet med de förebyggande insatserna mot bristningar i underlivet och andra förlossningsskador.

I Stockholms län drabbas en större andel kvinnor av förlossningsskador i samband med att de föder barn än kvinnor i övriga landet. Nu lägger landstinget 17,8 miljoner kronor på förebyggande åtgärder för att få ner antalet förlossningsskador, berättar barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Jag är fast besluten att komma till rätta med förlossningsskadorna. I Stockholms län drabbas 7,6 procent av kvinnorna, vilket är mest i landet och det är inte okej. Genom den här insatsen vill vi minska den oro som många blivande föräldrar känner inför att föda barn, säger Ella Bohlin.

Pengarna ska bland annat gå till att utbilda personalen så de blir bättre på att hindra och upptäcka skadorna. Även ersättningen som landstinget ger till vårdgivarna förändras så att det stimulerar till ett bättre arbete för att undvika förlossningsskador.

Landstinget ska också förbättra omhändertagandet av de kvinnor som ändå drabbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer