Foto: TT

Så ska polisen bryta våldskurvan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Stockholm förstärker arbetet mot den grova brottsligheten. Just nu pågår insatsen Max med tydligt fokus på att bryta våldskurvan, minska antalet skjutvapen och få bort handgranaterna helt, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns risk för att allmänheten skadas. I går avled en man när han plockade upp vad vi i nuläget antar är en handgranat. Det kan vi aldrig acceptera, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm som leder arbetet i den särskilda insatsen Max.

Förundersökningen efter händelsen i Vårby Gård fortsätter, och polis är på plats för att prata med vittnen och arbeta trygghetsskapande.

– Det måste få ett stopp. De som bor, arbetar eller besöker regionen ska inte tvivla på att vi tar situationen på allvar, säger Erik Widstrand, polismästare och tillsammans med Jan Evensson ansvarig för den särskilda händelsen Max.

Vapen och handgranater i beslag

Arbetet med att minska antalet vapen har intensifierats och ungefär 200 vapen beslagtogs under 2017. Fram till början av december 2017 var motsvarande siffra för antalet beslagtagna handgranater 22, varav 12 var detonerade.

Senast i helgen gjordes ytterligare beslag i regionen då vapen hittades vid flera tillslag, där även narkotika var inblandat.

Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och det som insatsen tydligt ska jobba emot.

– En viktig del i arbetet är att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och kraftigt försvåra för dem att begå brott, säger Erik Widstrand.

Personer från kriminella nätverk häktade

Sedan slutet av december sitter tre centrala personer från ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm häktade. I ett flertal ärenden från 2017 med koppling till kriminella nätverk sitter det också personer häktade.

Arbetet i insatsen Max ska ske genom en fortsatt fördjupad samverkan med övriga aktörer i samhället.

– Vi ska tillsammans bryta den negativa utvecklingen och vi kommer inte att ge oss, säger Jan Evensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer