Råttan på bilden är inte ansvarig för strömavbrottet. Foto: SVT

Otillåtet gift ska döda stadens råttor

Uppdaterad
Publicerad

Råttorna har nu blivit så många i våra parker att de anses vara en fara för folkhälsan. Nu har Stockholms stad fått dispens för att använda otillåtet råttgift för att minska antalet råttor.

Stockholms innerstad har under det senaste året fått allt större problem med råttor i stadens parker. Råttorna är nu så många att de bedöms att vara en fara för folkhälsan.

Nu har Kemikalieinspektionen beslutat att Stockholms stad får dispens för att använda bekämpningsmedlet Racium för att minska antalet brunråttor.

Råttplågan i Järva

– Vi har beslutat att bevilja dispensen för att Stockholms stad ska kunna hantera den akuta situationen med råttor på vissa platser i Stockholms innerstad. Dispens kan ges under en begränsad period och ger staden möjlighet att under tiden vidta andra förebyggande åtgärder för att hålla antalet råttor på en acceptabel nivå, säger Johan Helgesson, regelsamordnare på Kemikalieinspektionen.

Allt fler råttor anmäls

Sedan sommaren 2015 har Racium inte varit tillåtet att använda och sedan dess har råttorna bara ökat i antal. Det finns ingen aktuell siffra över hur många råttor som beräknas finnas i Stockholm, men klart är att anmälningarna om råttproblem har ökat rejält under det senaste året.

Under hela 2015 fick Stockholms stad in 615 anmälningar om råttor. I september var antalet i år redan uppe i 893 stycken. Håller anmälningarna samma takt till årsskiftet handlar det om nära en fördubbling jämfört med förra året.

Giftet sätter sig i råttornas päls

Nu har Stockholms stad sex månader på sig att bekämpa brunråttorna i stadens välbesökta parker och vid gångstråk med hjälp av Racium.

Racium är ett puder som sätter sig i råttornas päls och när de slickar sig rena så får de i sig giftet. Villkoret för att använda giftet är att det finns en plan på att snabbt få bort de döda råttorna, för att förhindra att andra djur som katter och fåglar inte får i sig giftet genom de döda djuren.

I arbetet med att göra Stockholms parker mindre attraktivt för råttorna, så kommer staden också att klippa ner buskar och annan markvegitation. Man kommer även att byta ut gamla papperskorgar mot nya råttsäkra modeller och tömma den oftare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet