Så ska Stockholm minska klyftorna

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Stockholms stad minska segregationen i Stockholm genom en ny så kallad social hållbarhetskommission, där forskare och experter under två år ska jobba med att ta fram konkreta förslag på hur klyftorna ska minskas och förorterna integreras bättre med staden.

– Vad det betyder att vara hållbahertschef? (skratt) Det betyder att vi ska få de sociala klyftorna att minska.

Och hur ska du göra det?

– Det viktigaste är att leda en kommission så att vi kan analysera de problem som finns och komma med förslag på hur vi ska bekämpa det, säger Paul Alarcon, chefen för den sociala hållbarhetskomissionen i Stockholm stad.

Segregationen ökar

Segregationen ökar varje år i Stockholms förorter. Det visar en rapport som Stockholms stad tog fram i våras. Arbetslöshet, sjukvård och utbildning skiljer sig mycket åt beroende på var man bor. Paul Alarcon är själv uppväxt i Rinkeby och han kommer ihåg vad området saknade som mest.

– Det var servicen som saknades, att det inte fanns så mycket kommersiell service i närheten, man var tvungen att åka härifrån för att ta del av det. Mycket handlar om sådana saker, att tillföra kvalitet för människor som bor här, så att de vill bo kvar här, även om man får en högre utbildning och en högre lön.

Kartläggning av situationen i förorterna

Nu ska Paul Alarcon tillsammans med forskare och experter göra en övergripande kartläggning av förorterna.

– Det vi framförallt har gjort nu är att skapa samsyn kring problembilden. Det är många som har haft på känn hur utvecklingen sett ut men hela bilden med utbildningsresultaten, syselsättningen, tryggheten, det demokratiska deltagandet och hälsan, den bilden har aldrig förmedlats tidigare för Stockholms räkning.

Kommissionen ska nu under två år utreda stadsmiljö och boendefrågor. Man ska också granska skillnaderna mellan olika förortsskolor. Studien kommer kosta sju miljoner kronor och kommissionen har sedan en budget på 300 miljoner kronor i en social investeringsfond för att verkställa sina idéer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.