Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns många sätt för vapen att ta sig in i Sverige. Hör i videon hur. Foto: SVT/Tullverket

Så smugglas vapen in till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fler vapen har beslagtagits av tullen i år jämfört med samma tidsperiod förra året. Det finns olika sätt för vapen att ta sig in i Sverige och hela tiden kommer det nya metoder för att ta sig förbi tullen. Enligt polisen och källor till SVT, är bil och brev de vanligaste fraktsätten att smuggla in vapen till Sverige.

De stigande siffrorna i år kan bero på den ökade efterfrågan på vapen som finns i dagsläget. När polisen 2020 lyckades knäcka Enchrochat kunde de tillsammans med Tullverket beslagta mycket vapen samtidigt som de blodiga konflikterna fortsätter än i dag det är därför efterfrågan är hög.

Ukrainakriget kan påverka

Enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren så var det efter de jugoslaviska krigen som vapentrafiken till Sverige blev allt större. Krigsherrar sålde vapen som köptes av kriminella i Sverige.

– Det finns en risk att en del av de vapen som inte används efter Ukrainakriget hamnar i Sverige, säger Gunnar Appelgren.

Även mer beslagtagen ammunition

Enligt Tullverkets siffror har det under det första halvåret av 2022 beslagtagits dubbelt så mycket ammunition som under hela förra året.

Under 2021 beslagtog de 6 500 patroner, jämfört med perioden januari till och med juni 2022 då det beslagtogs 12 700.

Antal beslagtagna vapen

Stockholm:

jan-jun 2021: 4 stycken

jan-jun 2022: 15 stycken

Nationellt:

jan-jun 2021: 41 stycken

jan-jun 2022: 53 stycken

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.