Så smutsiga är Stockholms lekland

Publicerad

Bollhav sägs vara grogrund till mängder av virus och bakterier som gör barn sjuka. Så SVT Stockholm gav forskare på Stockholms universitet i uppdrag att testa vilka bakterier som faktiskt finns på bollarna i länets lekland. Här är resultatet.

Bollar från tre av Stockholms lekland har testats för tusentals bakterier.

De bakterier det fanns flest av var Staphylococcus aureus och Staphylococcus epidermidis som bland annat finns på huden och i näsan. Dessa bakterier kan leda till illamående, kräkningar, magkramper och diarréer. Men för att det ska gå så långt måste den person som leker i bollhavet få i sig en ganska stor mängd bakterier via munnen.

– Ett friskt barn måste slicka på väldigt mycket på flera bollar för att bli sjuk, säger mikrobiologen Klas Udekwu.

Avföring på bollarna

På tre av bollarna, en från varje lekland, hittade forskarna bakterier från avföring, så kallade E.coli-bakterier. Dessa kan bilda så kallade enterotoxiner, vilket är gifter som orsakar diarré. Mikrobiolog Klas Udekwu menar dock att halterna är så små att det knappast finns någon risk för detta.

– Mitt tips till föräldrarna är att lära barnen att inte stoppa händerna i rumpan eller i munnen när de leker i ett bollhav. Lär barnen om hygien, säger Klas Udekwu.

Vissa är särskilt utsatta

Trots att det finns positiva effekter av att utsättas för bakterier ska vissa personer helst avstå från leka i bollhav. Och trots att resultatet visar på mängder av bakterier tar forskarna resultaten med ro.

– För att stärka immunförsvaret måste barn utsättas för bakterier, säger mikrobiologen Klas Udekwu.

– Men har man nedsatt immunförsvar är mitt råd att inte utsätta sig för bakterierna.

Analysen är avgränsad till bakterier, eftersom virus dör snabbt på plastytor.

SVT rapporterade · Smuts och barn – hur mycket tänker ni föräldrar på bakterier och virus?

SVT Stockholm testade om det fanns några farliga bakterier på några av länets lekland. Men hur mycket tänker ni på bakterier i offentliga miljöer? Eller är det överdrivet att oroa sig för detta? Skriv gärna om dina funderingar.
09.03
Kan man inte byta ut bollarna mot kuber? Bakterier fäster väl inte lika lätt på rätvinkliga objekt?
09.32
@Fiffi Franzén. Bakterier fäster lika lätt på kuber som på bollar.
09.54
Funkar små pyramider istället?
09.54
Handtvätt med tvål m m före man släpps in? Strumporna på.
09.55
Tänker sällan på smittorisker vid besök i lekland med min tvååring. Det enda vi håller oss borta från är så kallade "foam pits". På mitt lokala lekland är skumkuberna slitna och naggade, tror inte att de någonsin har tvättats. Tvättar händerna noga efter besök och har aldrig märkt att min son har blivit sjuk i samband med ett besök.
09.55
Som Udekwu säger är det ingenting att oroa sig över. Vi utsätts och bör utsätta oss för bakterier och annat, för att bibehålla och stärka vårt immunförsvar. Man bör inte vara så nojig. Däremot bör man ha koll på småbarn att de inte snorar ner och lär sig hur viktigt det är att främst tvätta händerna. Dagis är rena smitthärdar, eftersom barnen inte lärt sig konsekvent hygien och en del föräldrar släpper sjuka barn till dagis, när de inte borde.
10.23
Skulle aldrig i livet släppa ner mitt barn i en såndär äckel-grop!!
12.52
Både lekland o lekhörnor i tex köpcenter är ofta ganska skitiga. Kanske lite mer städning vore på sin plats. Uteparker blir ju i alla fall duschade av naturen då o då. Alla typer av mjuka allmänna leksaker är vi lite försiktiga med. Utan att vara paranoida. Föräldrar skulle ju kunna se till sina barn lite bättre också så att barnen inte tuggar sönder mjuka och skumleksaker. På badhuset köpte de in nya skumflytsaker. De såg efter nån månad ut som ett gäng hundvalpar hade tuggat på. Skadegörelse är inte ok. Fast då måste ju föräldrarna vara både fysiskt närvarande o inte prioritera sin mobil o det digitala sociala livet högre än verkligheten. Det blir nog näst intill omöjligt...
13.05
På orten där jag bor leker också vuxna i bollhaven. Jag anser att råden om att inte stoppa händerna i rumpan även bör gälla vuxna individer.

Dessa bakterier fanns på bollarna

Visa

Staphylococcus aureus och Staphylococcus epidermidis – Finns bland annat på huden och i näsan.

Kan leda till illamående, kräkningar, magkramper och diarréer ifall man får i sig för stor mängd.


Propionibacterium acnes och närbesläktad arter – Lever på huden hos alla människor.

Kan leda till finnar, pormaskar och utslag ifall man får i sig för stor mängd.


Streptococcus gingivalis och oralis – Finns i saliv.


Micrococcus luteus- Finns bland annat på huden och i luften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer