Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Feministiskt initiativ är det enda partiet som inte vill ha fler kameror.

Alla partier i Stockholm vill se fler kommunala övervakningskameror – utom ett

Uppdaterad
Publicerad

Kameraövervakning i det offentliga rummet har länge varit en omdiskuterad åtgärd, främst av integritetsskäl. Vi har undersökt hur Stockholms stads olika partier i majoritet och opposition ställer sig till ytterligare övervakning av medborgarna.

Samtliga partier, utom Fi, ställer sig bakom förslaget att staden ska sätta upp egna övervakningskameror i Akalla och Husby. Enligt styrande Moderaterna är det en åtgärd som delvis ska lösa polisbristen i staden.

Platserna ska väljas i samråd med polis men främst på publika platser där mycket brott begås. Rinkeby tunnelbana framhålls som ett positivt exempel av Liberalerna.

Moderaterna: Positiva

Moderaterna vill sätta upp fler kameror, främst på sk hot-spots, där det begås mycket brott. De anser att ökad kameraövervakning behövs eftersom poliserna i Stockholms län är för få.

”Kameror både förebygger och hjälper till att lösa brott. Nackdelen är förstås integritetsfrågan, men vi anser att det är ett större hot mot vanliga människors integritet när gängkriminella går fria”.

Liberalerna: Positiva

Liberalerna vill ha fler kameror på otrygga platser. De nämner kamerorna i Rinkebys tunnelbana som ett gott exempel och vill undersöka möjligheten att även sätta upp kameror i trapphus och portar.

”Kamerorna är framförallt till för att klara upp brott. De leder ofta till att brottsligheten flyttar på sig från exempelvis välbesökta centrummiljöer, snarare än att de minskar brottsligheten i sig.”

Centern: Positiva

Centern vill sätta upp fler kameror men alltid i samråd med polisen och de lokala stadsdelsnämnderna. För att skydda den personliga integriteten vill partiet se tydliga regler för användningen.

”Helst skulle vi inte vilja ha några kameror alls. Den stora otrygghet som många känner i sin närmiljö, tillsammans med för många ouppklarade grova brott gör att Centerpartiet tycker att kameraövervakning är en viktig del i att öka tryggheten. ”

Kristdemokraterna: Positiva

Kristdemokraterna är drivande i arbetet med att öka antalet kameror i staden. Brottspreventation och utredning av grova brott anges som viktigaste anledningen. Partiet vill också underlätta för polisen att få upp fler kameror.

”Fler kameror efterfrågas både av polisen och allmänheten. Vi önskar se fler kameror på torg, i parker och andra platser i brottsförebyggande syfte.”

Miljöpartiet: Ganska positiva

Miljöpartiet vill enbart se utbyggd kameraövervakning i samråd med polisen. Partiet poängterar att fler kameror är otillräckligt som enskild trygghetsåtgärd och vill se ett större paket åtgärder för tryggheten.

”Fler mänskliga ögon på stan, i form av nattvandrare, fältarbetare och poliser, är ett bättre sätt att skapa ömsesidig tillit än fler kameralinser. ”

Socialdemokraterna: Positiva

Socialdemokraterna vill se fler kameror för att öka tryggheten och klara upp fler brott – hur och var ska ske i nära dialog med stockholmspolisen.

”Kameror är ett bra komplement till trygghetsarbetet och fyller en viktig funktion. Inte minst är det ett viktigt verktyg för polisen när brott ska klaras upp.”

Vänsterpartiet: Mindre positiva

Vänsterpartiet vill se ökad kameraövervakning som ett komplement till andra mer effektiva åtgärder. Men inte utan goda skäl.

”Det är bra om det kan göra en plats tryggare men ska inte användas slentrianmässigt, vi vill inte ha ett övervakningssamhälle.”

Sverigedemokraterna: Positiva

SD vill se utökad kamerabevakning för att öka tryggheten för stockholmare och besökare. Behovsanalysen anser de bör göras av polisen och berörda myndighter.

”Det är en åtgärd vi har förespråkat länge. Att nu samtliga andra partier tycker det är dax att utveckla detta är såklart något vi gläds åt.”

Feministiskt initiativ är det enda partiet med negativ inställning till kameraövervakning – hör varför i videon.

150 övervakningskameror har satts upp av Polisen

196 kameror övervakar de kommunala bostadshusen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer