Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Döds- och olycksfallen skulle kunna minska om det pratas mer om förarnas situation”, säger suicidforskaren Ullakarin Nyberg. Foto: TT/SVT

20 personer hoppar framför tunnelbanan varje år

Uppdaterad
Publicerad

Varje år hoppar uppemot 20 personer framför tunnelbanan i Storstockholms tunnelbanenät. Men döds- och olycksfallen skulle kunna minska om det pratas mer om förarnas situation, menar suicidforskare.

Att hoppa framför tåg är en våldsam självmordsmetod med hög dödlighet som är viktigt att stoppa. De orden kommer från överläkare Ullakarin Nyberg som forskar och föreläser om suicidprevention. Bland annat utbildar hon personal inom Storstockholm lokaltrafik så att de kan upptäcka självmordsbenägna människor i tunnelbanenätet.

– Många gånger är ett hopp framför ett tåg en impulshandling med hög dödlighet. Det finns inte tid att stoppa personen och tunnelbanan hinner inte bromsa, säger Ullakarin Nyberg som jobbar med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri.

Viktigt att prata om förarna som drabbas av självmord

Varje år hoppar uppemot 20 personer framför ett tåg i Storstockholms tunnelbanenät. Men döds- och olycksfallen skulle kunna minska om man pratar mer om förarna som riskerar svåra trauman, menar Ullakarin Nyberg.

– Vi funderar inte över föraren som kör, därför är det alltför lätt att använda sig av den här självmordsmetoden, säger hon.

– Om vi börjar tänka på förarens perspektiv kan det fungera som ett skydd. Ingen människa vill ju skada någon annan. Det gäller också självmordsbenägna personer som gör den här handlingen mot sig själva, säger hon.

Ullakarin Nyberg.

Viljan att leva starkare än impulsen att dö

Ullkarin Nyberg tror att tystnadskulturen som omger självmordrapporteringen kan leda till att man inte heller pratar om det som kan ge en positiv verkan på självmordsbenägna.

– Det är en myt att det inte går att prata om dessa handlingar. Vi behöver prata mer om psykisk ohälsa och självmordstankar för att kunna rädda fler personer till livet, säger hon.

Enligt Ullakarin Nyberg är det viktigt att tänka på att livsviljan i människor är stark medan viljan att dö är högst tillfällig och går att avbryta hos en självmordsbenägen person.

– De allra flesta som funderar på att ta sitt liv är ambivalenta. Forskning visar att cirka 85-90 procent av de personer som blir avbrutna inte kommer att dö i självmord, säger hon.

Råd och stöd om självmord och psykisk ohälsa.

Visa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Påkörd suicid i tunnelbanan (hindrade inom parentes):

Visa

2013: 10 (14)

2014: 7 (17)

2015: 17 (49)

2016: 13 (78)

2017: 20 (127)

2018: 10 (151)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer