Så vill jämställldhetsministern Åsa Lindhagen (MP) nå fler kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Så vill jämställdhetsministern nå fler våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike uppmanas kvinnor som utsätts för våld i hemmet att säga kodordet ”mask 19” på apotek för att få hjälp. I Sverige finns inget motsvarande, men i takt med kvinnorjourernas larm om risk för ökat våld i coronakrisen drar jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) lärdomar från andra länders metoder.

Regeringen har beslutat om ett extra stöd på 100 miljoner kronor avsett för civilsamhälleorganisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, hbtq-personer och barn och mot våld i nära relationer.

Men för den som är isolerad i hemmet och ständig övervakas av sin förövare kan det vara omöjligt att söka hjälp. Så hur ska hjälpen nå dem?

Hör jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) svara på den frågan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.