– Jag kommer att ha manuskort som jag ska följa, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag också att freestyla en del, säger Saga Becker om invigningstalet. Foto: TT

Saga Becker inviger Europride

Uppdaterad
Publicerad

En möjlighet att påverka. Så ser Saga Becker på uppdraget som konferencier vid invigningen av Europride.
– Inte fan kommer jag att stå där och blaja när jag har chansen att säga något till tusentals personer, säger hon.

Första gången Saga Becker stod på scen inför en stor publik var på Guldbaggegalan 2015, när hon som första transperson tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Sedan dess har hon stått på scen många gånger, men aldrig har publiken varit lika stor som den hon kommer att möta som konferencier vid invigningen av Europride, en titel som festivalerna Stockholm Pride och Göteborg Pride i år delar på.

Tänker inte stå och blaja

– Jag kommer att ha manuskort som jag ska följa, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag också att freestyla en del, säger Saga Becker.

Uppdraget som konferencier betyder att hon får tala till en enorm publik. Och den möjligheten tänker hon ta tillvara på. Som aktivist, föreläsare och succé-sommarpratare vet Saga Becker att ord kan påverka.

– Inte fan kommer jag att stå där och blaja när jag har chansen att säga något till tusentals människor bara någon månad innan valet.

Saga Becker tänker mycket på höstens riksdagsval och på vilka följder valresultatet kan komma att få för Sveriges hbtq-personer.

– Många inom hbtq-rörelsen tar våra rättigheter som givna och eviga, men att vi har dem nu behöver inte betyda att vi alltid kommer att ha dem. Man behöver bara lyfta blicken och se vad som händer i andra länder för att bli påmind om det.

Satsar på skrivandet

Saga Becker slog igenom som skådespelare men satsar nu på det skrivna ordet. Det har länge ryktats om en debutroman.

– Jag skriver i min egen takt och känner ingen stress över att jag måste bli färdig med boken, det får ta den tid det tar.

Ingen typisk förebild

Förutom en roman skriver Saga Becker också på en självbiografisk monolog. Tanken är att utforska monologformen och tänja på gränserna.

– Jag kommer inte att spara på krutet, om man tyckte att mitt sommarprat var utlämnade så är det ingenting i jämfört med monologen.

Med sitt sommarprat 2015 vann Saga Becker många lyssnares hjärtan och blev på kuppen en talesperson och förebild för hbtq-personer.

– Att vara en förebild kan vara väldigt läskigt och begränsande, men jag klarar mig eftersom jag inte är en typisk förebild.

Född: 1988

Bor: Stockholm

Aktuell med: Konferencier vid invigningen av Europride. Europride är en festivaltitel som varje år får användas av en europeisk festival för hbtq-personer. Stockholm Pride 27/7–5/8 och Göteborg Pride 14–19/8 delar i år på titeln. Invigningen av Europride äger rum i Stockholm 1 augusti.

Är dessutom en av elva författare som medvekar i antologin ”Hetare”. Bland de medverkande författarna kan man bland annat nämna Anna Ahlund, Eli Levén, Sara Lövestam och Joel Mauricio Isabel Ortiz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.