Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi Lidingöföräldrar har använts som ett slagträ i den här debatten”, säger mamman Emelie Bothén. Hör mer om hur hon och andra föräldrar påverkas i klippet. Bilden visar en tidigare sagostund med dragqueens som inte hållits på Lidingö. Foto: SVT

Sagostunder med dragqueens stoppades – föräldrar på Lidingö hyllas ofrivilligt

Uppdaterad
Publicerad

I januari spreds nyheten att föräldrar på Lidingö skulle ha stoppat en sagostund med dragqueens. Och de som inte gillar dragqueens som läser sagor för barn hyllade föräldrar på Lidingö i olika forum på nätet och hat spreds mot teatergruppen. Till förtvivlan för de mammor och pappor som verkligen ville ha den här sagostunden.

– Det sprids en bild att majoriteten av Lidingöföräldrar är negativa till det här. Det blir som att alla vi dras över en kam. Vi vill visa att vi står bakom det här projektet och att vi ville att det skulle bli genomföras, säger Johanna Lindkvist, mamma till två små flickor.

Hon är en av de Lidingöföräldrar som skrivit under ett öppet brev där de förklarar att de är positiva till dragshowartister och starkt kritiska till det hat som riktats mot artisterna.

Bakgrunden är att teatersällskapet Bland drakar och dragqueens skulle hålla sagostund på två av kommunens förskolor. Föräldrar som var både positiva och negativa hörde av sig till kommunen, och på kommunen säger man att man inte ville bidra till polarisering så besöken ställdes in.

Föräldrar målas ut som motståndare

Sedan beslutades att föreställningen kommer att bli av, men på Lidingös stadsbibliotek.

– Vi är otroligt glada att ändå projektet blir av, säger Emelie Bothén, en annan Lidingömamma.

Men problemet för föräldrarna som ville ha föreställningen kvarstår – att de framstår som motståndare till den på nätet. Och de är bekymrade över att teatergruppen fått ta emot mycket hat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.