Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) säger att han vill ha ett tolerant Stockholm och Sverige där det finns utrymme för olika kulturyttringar. Hör honom förklara varför han blev dragqueen för en dag. Foto: Robin Bäckman

Stockholmspolitiker klär sig till dragqueen: ”Det är ett allvarligt budskap”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, är i vanliga fall ingen person som direkt sticker ut, men väckte under tisdagen stor uppmärksamhet efter att ha publicerat bilder på sig själv med en helt annan look än vanlig kommunalgrå.

Under våren har dragqueens blivit ett politiskt laddat ämne. Bakgrunden är att dragqueens läst sagor på ett bibliotek i Blekinge vilket fick kritik från politiker. Så sent som i maj togs ämnet upp i SVT:s partiledardebatt där Jimmie Åkesson (SD) kritiserade fenomenet.

Oppositionsborgarrådet blev dragqueen

Med hjälp av professionella dragqueenartisten Adam ”Admira Thunderpussy” Risberg, har Jan Jönsson låtit sig förvandlas till dragqueen. I den nya looken läste han också sagor för några bekantas barn på sitt kontor.

Han säger att det är ett allvarligt budskap men de har valt att ta det här greppet för att få fram det.

Hör honom förklara varför han blev dragqueen för en dag i videon ovan.

Jan Jönsson

Jan Jönssson (L) är oppositionsborgarråd i Stockholms stad och gruppledare för Liberalerna i Stockholm. Förra mandatperioden var han socialborgarråd.

Han är utbildad lärare och har jobbat som rektor i Botkyrka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.