Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kulturnyheternas Per Andersson kommentera söndagens partiledardebatt i klippet. Foto: Pontus Lundahl / TT/SVT

Därför blev kulturpolitik ett laddat ämne i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Under SVT: Agendas partiledardebatt blev kulturpolitik och kulturens frihet ett hett debattämne. I klippet hör du Kulturnyheternas redaktör Per Andersson kommentera debatten.  

I söndagens partilledardebatt duellerade Märta Stenevi (MP) och Jimmy Åkesson (SD). Ämnet var kulturens oberoende och principen om armlängds avstånd, det vill säga hur stort inflytande politiker bör ha på offentligt finansierade kulturverksamheter.

Bland annat menade Jimmy Åkesson (SD) att politiker ska ha möjlighet att styra innehållet när det ”går över gränsen” och motsatte sig att skattepengar ska gå till exempelvis sagoläsande dragqueens.

Kulturfrågor skapade debatt

Kulturnyheternas Per Andersson är inte förvånad över att kulturfrågor blivit ett av de stora samtalsämnena.

– För första gången på länge så skulle man prata om kulturpolitik. Att man gör det just nu tycker jag inte är så konstigt då det finns en väldigt spännvidd mellan kulturpolitiska grundvärderingar i regeringsunderlaget, säger Per Andersson och fortsätter:

– Sverigedemokraterna har alltid haft en egen, avvikande uppfattning än de andra partierna i centrala kulturfrågor. Nu står de avvikande uppfattningar plötsligt mitt i rummet och har en mycket större kraft och tyngd än vad de har haft tidigare.

I klippet hör du mer om varför kulturfrågor blev ett hett debattämne i partiledaredebatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.