Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturminister Parisa Liljestrand (M) om SD:s utspel kring dragqueens på Dramaten. Foto: John Kassman/SVT/Dramaten

Sverigedemokraterna kritiserar dragqueens på Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags meddelade Dramaten att de erbjuder guidade turer för barn under ledning av två dragqueens. Något som Sverigedemokraterna kritiserar på sociala medier.

– Jag tycker att det är absurt, säger Dramatens konstnärlige ledare Mattias Andersson.

Företrädare för Sverigedemokraterna har upprepade gånger kritiserat sagostunder med dragqueens på bibliotek och under torsdagen riktade de kritik mot Dramatens dragqueensatstning. I ett inlägg på partiets Instagramkonto står det:

”Dramaten ägs av staten och ska enligt regeringen vårda och främja det svenska språket och det nationella kulturarvet inom teaterns område. Varför låter Dramaten vuxna män i klänning guida barn? Det är knappast förenligt med deras uppdrag”.

”Absurt”

Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare vid Dramaten är förvånad över SD:s kritik.

– Jag är på riktigt förvånad över att två män i kvinnokläder skulle vara det mest provocerande i vår repertoar. Jag tycker att det är absurt, säger han.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Jag tycker inte det är förenligt med hur man ser på konstens frihet i en demokrati. Mitt uppdrag som konstnärlig ledare för nationalteatern är att det ska vara en pluralistisk repertoar.

Förvånad över SD:s upptagenhet vid frågan

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att regeringen är tydliga med att principen om armlängdsavstånd, alltså att politiker får styra över kulturens budget men inte över det konstnärliga innehållet, ska upprätthållas.

– Det slog vi fast i regeringsförklaringen och det står också i Tidöavtalet, säger hon.

Regeringen och SD har en löpande dialog och kommer att prata även om SD:s utspel kring dragqueens på Dramaten.

– Vad vi säger till varandra, det får stanna i samarbetet. Men jag får väl ändå säga att jag är lite förvånad över SD:s upptagenhet i just den här frågan.

Sverigedemokraterna skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att partiet respekterar principen om armlängds avstånd till kulturen: “Kulturen ska vara fri. Politiker måste dock kunna ha åsikter om all skattefinansierad verksamhet.”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Mattias Andersson på SD:s utspel om dragqueens på Dramaten. Foto: Christine Olsson

I klippet hör du Dramatens chef Mattias Andersson svara på SD:s utspel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.