Dramaten ser över säkerheten: Man med kamera ville fråga ut drag queens

Uppdaterad
Publicerad

Ministrarna Johan Pehrson (L) och Paulina Brandberg (L) besökte Dramatens guidade visning som hölls av två drag queens. I slutet av visningen började en man filma. Nu ser nationalscenen över säkerhetsarbetet.

Under tisdagen guidades liberalerna Johan Pehrson och Paulina Brandberg tillsammans med barn runt på Dramaten av två drag queens.

Under slutet av visningen hade en man som anmält sig till visningen ställt upp en kamera och ville fråga ut Lillan och Tjorven, något Dagens ETC var först med att rapportera.

– Han ville filma och ställa frågor, då hejdade vi honom, det var barn där. Man får inte filma barn och man får inte filma när vi gör uppträdanden eller visningar, säger Dramatens pressansvariga Lena Törner.

– Det här är sånt som inte ska få hända. Det är viktigt att Dramaten ser över sin säkerhetsrutiner, säger Johan Pehrson till Kulturnyheterna.

”Tack och lov hade barnen kommit därifrån”

Enligt Lena Törner hade man fått ut barnen ur rummet när mannen, som ville ifrågasätta varför Dramaten hade visningar med drag queens, började filma.

– Det var ganska obehagligt, men han gick sen. Tack och lov hade barnen kommit därifrån. Vi kommer att se över säkerheten och hur vi ska hantera det, säger hon.

“Ville bilda mig en uppfattning”

Mannen som filmade säger till Kulturnyheterna att han deltog i evenemanget för att bilda sig egen uppfattning. Inspelningen publicerades sedan på alternativmediasajten Insikt24.

Efter att alla barn gått ställde jag några kritiska frågor och sedan har det ramats in som en attack och en säkerhetsrisk. Det stämmer inte, säger han och fortsätter: 

Hela poängen var att jag ville väcka debatt i frågan där jag och många kritiserar den här typen av projekt. 

Enligt Johan Pehrson skulle mannen tillhöra Alternativ för Sverige. Vilket mannen själv nekar till.

– Det är jag inte. Men jag har varit med.

”Tar på stort allvar”

Paulina Brandberg kommenterar händelsen på Twitter:

”Hat och hot mot HBTQI-personer är ett reellt samhällsproblem, vilket vi tyvärr påminns om alltför ofta. Som minister ansvarig för HBTQI-frågor, och fd åklagare med erfarenhet av bl.a. hatbrott, tar jag detta på mycket stort allvar.”

När Dramaten gick ut med att drag queens skulle hålla i guidade turer fick nationalscenen kritik från Sverigedemokraterna, vilket återigen aktualiserade skrivningen om ”armlängds avstånd”, från kulturen, som står inskrivet i Tidöavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.