– Jag blev besviken när jag tagit del av Sverigedemokraternas inlägg och uttalanden, skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) om Jimme Åkessons (SD) kritik mot Drag story hour. Foto: TT

Kulturministern svarar Miss Shameless: ”Besviken på Sverigedemokraternas uttalanden”

Uppdaterad
Publicerad

I Agendas partiledardebatt kritiserade Jimmie Åkesson (SD) skattefinansierade sagostunder med drag queens och dragartistnamnet ”Shameless winehore”.

-  Jag blev besviken när jag tagit del av Sverigedemokraternas inlägg och uttalanden, skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett meddelande till Kulturnyheterna.

Under partiledardebatten på söndagen sade Jimme Åkesson att det är ”helt vansinnigt att 'Skamlös vinhora' får skattepengar för att läsa sagor för barn”.

Ett uttalande som dragartisten Miss Shameless menar strider mot Tidöavtalets princip om att politiker ska hålla en armlängds avstånd från den offentligfinansierade kulturen, det vill säga inte styra dess innehåll.

– Jag undrar vad vår kulturminister Parisa Liljestrand tänker göra när armlängds avstånd inte hålls. När en partiledare går in och kraschar ett program som Drag story hour. Vad kommer hon göra nu? säger Miss Shameless i en riktad fråga till kulturministern.

Kulturministern svarar

Kulturminister Parisa Liljestrand bemöter frågan i ett meddelande till Kulturnyheterna:

”Regeringen har varit otroligt tydlig när det kommer till vikten av att upprätthålla principen om armlängds avstånd inom kulturpolitiken. Det framgår av både regeringsförklaringen och Tidöavtalet. Jag förväntar mig att samtliga Tidöpartier tar sitt ansvar för att respektera och fullfölja det i både ord och i handling. Jag blev därför besviken när jag tagit del av Sverigedemokraternas inlägg och uttalanden”, skriver hon.

SD har avböjt att kommentera kulturministerns uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Miss Shameless reaktion på partiledardebatten i videon. Hennes röst är inläst. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.