Elever känner sig otrygga efter rån

Uppdaterad
Publicerad

På Internationella engelska skolan i Kista har man nu säkerhetspersonal när eleverna ska hem från skolan. Det här efter att två elever blivit utsatta för rån och rånförsök.

– Jag hoppas inte det händer mig. Ingen vill att det här ska hända, det är ju hemskt.

Det säger 11-åriga Johannes Sliwi som är en av eleverna som går på Internationella engelska skolan i Kista. Han är rädd efter händelserna då hans skolkamrater blev utsatta för rån och rånförsök. Båda händelserna har skett sedan höstterminens start och i båda fallen var det elevernas mobiler man var ute efter.

Väktare patrullerar

Colin McGowan är rektor på skolan och han tycker att det som hänt är beklagligt.

– Två gånger är två gånger för mycket. Jag tar det här väldigt allvarligt och jag har haft ett möte med polisen och säkerhetspersonalen i Kista Galleria.

Nu finns en lösning för att förebygga liknande händelser och för att skapa trygghet. Det gör man genom att ha vakter som patrullerar längs skolvägen till Kista galleria dit många av eleverna går för att ta sig hem. Kista galleria står för väktarna och det är just runt gallerian som händelserna skett.

– Jag har pratat med några av eleverna, bland annat de som var med när det hände, men jag har också varit ute och pratat med klasserna om säkerhet.

Vill göra en positiv skillnad

Men trots att det finns det vakter som ska få eleverna att känna sig trygga, tycker Johannes Sliwi att det känns otryggt.

– Jag tycker det känns jobbigt, för vakterna och poliserna är inte här hela tiden, säger han.

Colin McGowan tror däremot att arbetet med polis och väktare kommer skapa ett tryggare område.

– Ett av våra mål är att starta en skola och göra en positiv skillnad i området, men det kommer ta tid. Men vi är på rätt väg, vi kommer komma dit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer