Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, och Karin Wanngård (S), finansborgarråd. Foto: Peter Knutsson

Från vardagstrygghet till attentat – nytt säkerhetsprogram klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige klubbade sent på måndagskvällen en säkerhets- och trygghetsplan för 2018-2021, som omfattar hur staden ska arbeta vid exempelvis ett terrordåd. Men moderaterna är besvikna och säger att de väntat sig mer.

Beslutet omfattar ett långsiktigt arbete kring trygghet och säkerhet och ska ge riktning till samt stärka stadens samlade trygghets- och säkerhetsarbete under åren. Ett exempel är hur staden ska agera vid ett terrorattentat.

– Det är alltid bra att ha ett program som ligger till grund för stadens arbete, men själva programmet i sig löser inte otryggheten som vi ser och som stockholmarna upplever, utan det handlar om de extra resurser vi skjuter till. Mer ordningsvakter, mer kameraövervakning men också insatser i den fysiska miljön för att öka otryggheten, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Val 2018 Stockholm

Säkerhetsprogrammet inkluderar allt från att folk ska känna sig trygga när de går hem på kvällarna till terrorattentat.

– Det är oerhört viktigt att vi har en ny organisation på plats. Jag har en ny säkerhetschef, jag har en trygghetskommission som arbetar med frågorna. vi har det på högsta tjänstemannanivå, men också på högsta politiska ledningsnivå, det i sig gör att trygghetsfrågorna får mycket, mycket större fokus i stadens arbete, säger Karin Wanngård.

Saknar insatser för civilförsvaret

Men Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd, är besviken på programmet.

– Jag hade förväntat mig ett mer ambitiöst program som tar fasta på de brott vi ser i vår vardag. Med stärkt samarbete med polis och andra myndigheter, men också med förstärkta insatser mot terror men också ett förstärkt civilförsvar, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Anna könig Jerlmyr pekar på att kommunerna sedan januari 2017 har ett utökat ansvar för civilförsvaret.

– Då behöver vi titta på både beredskap och förmåga inför krigs- och konflikttider, och här behöver vi en strategisk plan och det saknar vi i det här programmet, säger Anna König Jerlmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Stockholm

Mer i ämnet