Centrumdelen Foto: Arkitektbyrå 3XN

Saluhall och bostäder – Hallonbergen rustas för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Hallonbergens centrum säljs till Fastighets AB Balder och rustas upp för uppskattningsvis 6,1 miljarder.

– Det är den största investeringen i en enskild stadsdel i kommunen på decennier, säger Mikael T. Erikssom (M), kommunstyrelsens ordförande.

Försäljningen av Hallonbergens centrum möjliggör ett lyft för stadsdelen, det menar kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs stad. Ett hotell ska byggas, 800 hyres- och bostadsrätter och en saluhall med mat från världens olika länder. Mikael T. Eriksson (M) uppskattar att investeringar på 6,1 miljarder ska genomföras.

– Saluhallen ska likna den som byggts på Östermalmstorg. Dessutom frigörs utrymme vid dagens busshållplats så ett torg kan anläggas, säger Mikael T. Eriksson (M).

Hur skulle du beskriva Hallonbergen som område idag?

– Det är ett centrum med stor potential. Förutom tunnelbanan så är området också en knutpunkt för busstrafiken. Man måste investera i stadsdelar som länge varit eftersatta. Människor vill inte bo i museer, eller bo kvar i 70-talet. Många vill se att det investeras i den stadsdel man bor i.

Illustration över Sundbyberg. Foto: Arkitektbyrå 3XN

Oppositionen: Tappar kontrollen i området

Men opppositionen är kritisk till det man menar är en kraftig realisation av centrumområdet. Priset som Balder ska betala för Hallonbergens centrum är 840 miljoner kronor.

– För ett år sen ville Mikael T. Eriksson (M) få 920 miljoner konor för Hallonbergen, nu när förhandlingarna är färdiga så har han fått 840 miljoner, säger oppositionsråd Peter Schilling (S).

Han fortsätter:

– Jag anser att man skulle ha delat på ägandeskapet. Då hade kommunen kunna behålla kontrollen över de lokaler som vi har verksamhet i. Vi vet att övertid så kommer hyrorna att höjas. Då kanske biblioteket inte har råd att vara kvar.

Hallonbergens centrum. Foto: Christine Olsson/TT

Utbyggnaden kommer ske i etapper. Senast 2021 ska detaljplanen stå klart och spaden kan sättas i marken. Det slutliga beslutet fattas i kommunfullmäktige den 18 december.

Nytt torg och saluhall

– Centrumbyggnaden förfinas och omvandlas till en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, kontor och restaurang

– 800 lägenheter med blandande upplåtelser i form av hyres- och bostadsrätter i närhet av centrum

– Butiker får ett gatuläge vid ett nytt torg som ersätter kollektivtrafikplanet

– En saluhall med ett mångkulturellt utbud ska bidra till att skapa attraktionskraft med målet att få besökare från hela storstadsregionen

– Ett åtta våningar högt hotell ska inneha cirka 200 rum

Källa: Sundbybergs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.