Foto: TT

SÄPO kopplas in efter IS-lappar i Märsta

Publicerad

Flera invånare i Sigtuna kommun har fått hotbrev i sin brevlådor. Det rör sig om ”IS-lappar” där det står att man ska konvertera till islam, betala skyddsskatt, eller bli halshuggna. Polisen ser allvarligt på hoten.

Under torsdagskvällen fick ett antal boende på Steningehöjden utdelat IS-lappar i sina brevlådor. Enligt polisen rör det sig om två målsägande. Men SVT Nyheter Stockholm har pratat med en av de boende i området och enligt henne rör det sig om flera drabbade.

– Jag blir upprörd och ledsen. Jag upplever att det är allvarligt och oroande, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Säpo inkopplat

Polisen utreder nu om det finns en hotbild mot de personer som fått breven. Ett ytterligare brev ska ha hittats på marken i anslutning till bostadsområdet.

– Vi tar det här på största allvar innan vi vet vad det handlar om. Vi har kopplat in Säpo i detta för att göra en bedömning, säger Emil Andersson, lokalpolischef för Sigtuna.

Sigtuna kommun: Anmäl till polisen

På Sigtuna kommun ser man allvarligt på händelserna och uppmanar invånare att anmäla allt till polisen.

– Det här är en polisiär fråga. Det vi har gjort är att skicka ut information till förvaltningschefer som i sin tur skickat ut information till rektorer och lärare. Vi vill sprida det här för att ingen ska ha fått ett brev och sen gå runt och vara rädda. Man ska kunna vända sig till någon direkt, säger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig på Sigtuna kommun.

”Vi tar det på största allvar”

– Det är väldigt kraftfulla ord, man vet inte om någon är ute efter att skrämmas. Det är ett svårt fall, det har hänt förut att vi har haft lappar med hot. Men då har det rört sig om att IS-rekrytering, inte hot på det här sättet. Det är svårbedömt, men vi tar det på största allvar och gör en bedömning, säger lokalpolischef  Emil Andersson.

– Vi har sedan tidigare en extra närvaro i området med anledning av ordningsläget i stort. Patrullen prioriterar området, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer