– Om man närmar sig en årsdag eller en annan påminnelse är det vanligt att det väcks till liv, säger Fredrik Garpe, verksamhetschef Kris- och Traumacentrum. Foto: TT/SVT

Årsdagen av terrordådet riskerar riva upp sår

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett år sedan terrorattentatet på Drottninggatan, då den misstänkte gärningsmannen, 40-årige Rakhmat Akilov körde en lastbil på Drottninggatan och fem personer avled. Över tusen personer befann sig på platsen, nu närmar sig årsdagen och såren riskerar att rivas upp igen.

Den 7 april klockan 14. 53 larmades räddningstjänst om att en lastbil kört med hög fart på Drottninggatan och in i Åhléns, mitt i centrala Stockholm. Fem människor dödades, tre av dem avled på Drottninggatan och omkring femton personer skadades.

Drygt tusen personer på Drottningatan

Över tusen personer befann sig närheten när attentatet inträffade. Nästan alla av dem mår fortfarande dåligt och flera är idag sjukskrivna. På Kris och traumacentrum i Stockholm har man tagit emot flera av de personer som befann sig på platsen.

– Det blir naturligtvis ett extremt stresspåslag vid det allra första ögonblicket, det beskrivs väl bäst som chock. Sen kan ju det lägga sig om man får adekvat stöd och omhändertagande, men det kan ju också hänga kvar och utvecklas till det som vi kallar för posttraumatisk stressyndrom, säger Fredrik Garpe, verksamhetschef Kris- och Traumacentrum.

”I Sverige – det värsta jag varit med om”

Advokat Göran Hjalmarsson är målsägandebiträde åt tretton drabbade. Han har en lång erfarenhet av svåra rättegångar i hela världen, bland annat folkmorden i Rwanda men även han påverkas av de berättelser som kommer upp i rätten.

– Jag har suttit med i Rwandamålet, folkmordet i Rwanda, där en miljon människor dödades under hundra dagar, men det här är lika avskyvärt och påverkar människor i lika stor utsträckning. I Sverige är det här det värsta jag varit med om, säger Göran Hjalmarsson.

– En av mina klienter sa att ”jag blir aldrig den människa jag var innan”, säger han.

Årsdagen en tuff prövning

Nu närmar sig årsdagen av attentatet och på Kris och Traumacentrum tror man att den 7 april kommer att bli en tuff prövning för många.

– Om man närmar sig en årsdag eller en annan påminnelse är det vanligt att det väcks till liv och att man tycker att det är jobbig tid, säger Fredrik Garpe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter