Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konkursförvaltaren om vad det innebär att företaget som äger Sätra centrum försatts i konkurs och Ica-handlaren om vad han hoppas på ska hända framöver. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Sätra centrum försatt i konkurs – framtiden för centrumet oviss

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som äger Sätra centrum har försatts i konkurs och har skulder på 150-250 miljoner. På tisdag håller Stockholms stad och konkursförvaltaren ett informationsmöte för Sätraborna om vad som ska hända med centrumet framöver.

– Det här är positivt för området. Nu kan det hända något, säger konkursförvaltaren Hans Renman.

Sätra Centrum Fastigheter, som äger centrumanläggningen, lämnade in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt i mitten av februari på grund av att företaget inte kan betala sina skulder. Två andra bolag i samma koncern är redan i konkursprocesser, på grund av ekonomiska problem.

Sätra centrums framtid oviss

Stockholms stad och Sätra Centrum Fastigheter har i flera år arbetat med en ny detaljplan för att riva byggnaderna och bygga ett helt nytt torg med lokaler och bostäder. Men planerna har skjutits upp flera gånger och en ny detaljplan har inte klubbats då pengar saknas. Hur det blir med planerna nu är oklart, men på tisdag ska kommunen hålla ett möte för de boende om vad konkursen innebär på kort sikt.

– Vi har sett flera exempel på hur högerns utförsäljningar av centrum fått allvarliga konsekvenser för både boende och handlare. Vi vill att Sätra centrum ska utvecklas och det pågår ett planarbete. Vi är måna om att Sätra centrum sköts på ett bra sätt och att det kommer in en långsiktig och seriös aktör. Vi vet hur viktigt det är med fungerande centrum för Sätraborna, säger Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande.

Moderaterna vill inte kommentera frågan innan informationsmötet.

Enligt konkursförvaltaren är intresset för att köpa centrumfastigheten stort och drygt tio spekulanter har hört av sig.

Företagaren stämdes på miljoner för avtalsbrott

Förutom de pågående konkurserna stämdes ägaren till bolagen 2021 av ett annat företag på 156 miljoner, ett fall som ännu inte avgjorts. Striden handlar om ett avtal om utvecklingen av Sätra centrum och överenskommelserna om hur vinsten skulle delas när fastigheten säljs. Det råder skilda meningar mellan parterna om avtalet är giltigt eller inte.

SVT Nyheter Stockholm har sökt ägaren till Sätra Centrum Fastigheter utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.