Curt Ahnström, centrumägare säger att de installerat nytt system så inga fler datorer kan försvinna från centrumet. Foto: TT/SVT

Dator till övervakningskameror stals bara dagar innan Sätramorden

Uppdaterad
Publicerad

Bilder från övervakningskameror i Sätra centrum skulle kunna lösa de tre morden som skedde i stadsdelen i april tidigare i år. SVT Stockholm kan nu avslöja att datorn som skulle ha sparat bilderna stals bara dagar innan morden.

Sätra centrum har kameraövervakats i två år. Men datorn till kamerorna som lagrar bilder har stulits flera gånger. Bland annat före den stora branden i november 2018 som ledde till att hela centrumet stängdes. Det var när polisen frågade efter bilderna som stölden upptäcktes. Brandutredningen lades sedan ner.

När tre unga män mördades i april 2019 kunde man åter igen konstatera att datorn blivit stulen. Denna gång bara dagar innan morden. Om stölderna var planerade eller inte vill centrumägaren Curt Ahnström inte spekulera i.

– Vi vet helt enkelt inte. Polisen la ner utredningen, säger han.

Nycklar försvunna

Men inte nog med det, nycklar till  lokalerna i centrum har hamnat i fel händer.

– Sedan vi tog över centrumet för tre år sedan så har vi inte bytt ut låssystem. Det gör att efter ett tag finns det ju nycklar som är på vift, säger Curt Ahnström, centrumägare.

Det var först efter polisens uppmaning som ägaren bytte ut alla lås.

Kan det har varit så att någon har haft nycklar till lokalen där övervakningsdatorn var?

– Det kan mycket väl vara så, säger Curt Ahnström.

Kriminella kan ha haft nycklar

Enligt uppgifter till SVT ska kriminella ha haft tillgång till nycklarna. Men det stämmer inte enligt centrumägaren.

– När det gäller fastighetsförvaltningen har vi inte haft anställda med någon kriminell bakgrund i vårt företag. Det är i så fall något som har legat utanför oss, säger Curt Ahnström.

Nu har nytt system installerats som ska förhindra att fler stölder kan äga rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Morden i Sätra

Mer i ämnet