– Vi måste jobba ihop nu, säger Carro Sinisalo, till vänster i bild och Lena Ölander på Sätradagen. Foto: Amela Mahovic/SVT

Sätra samlar förorter mot gatuvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Det som en gång kallades för Sätradagen har nu utvecklats till festival för hela Stockholm under namnet ”Tillsammans för [Orten]”. Initiativtagarna Carro Sinisalo och eldsjälen Lena Ölander vill förena förorter genom musik, underhållning och samtal mellan politiker.

– Vi måste jobba ihop nu, säger Carro Sinisalo

De senaste nio åren har Sätraborna varje sommar anordnat festivalen Sätradagen med artister, underhållning och tivoli.

Men i år blir det annorlunda. Nu har man istället bjudit in alla förorter och aktörer från hela Stockholm. Syftet är att samla alla orter och visa en enad röst mot gatuvåldet.

– Nu måste det få ett slut. Vi har alla drabbats av det här våldet och vi måste säga ifrån och hjälpa våra unga människor till ett bättre liv med lika förutsättningar och samma rättigheter som resten av staden. Vi har förlorat allt för många unga liv, säger nattvandraren och eldsjälen Lena Ölander.

Nyfunna väninnor vill förena orten

Ideén kläcktes för drygt tre månader sedan, när Carro Sinisalo från Akalla åkte till Sätra för att hjälpa föreningen Trygga Sätra med att bygga en möteplats för ungdomar och Sätraborna. Lena Ölander är ledare för det projektet. Och så blev de vänner, där och då.

– Självklart vill jag vara med och hjälpa till, trots att det är på andra sidan av stan. Gatuvåldet är allas problem, vi måste hjälpas åt och hitta ett gemensamt språk, säger Carro Sinisalo.

Musik, tivoli och allvar

– Under dagen kommer det finnas massor med underhållning men vi kommer även prata om våldet så klart. Hur vi tillsammans kan göra för att förhindra skjutningar, till exempel. Vi har lyckats samla många förorter och föreningar här idag och det här är ett tecken på att vi kan och vill ha en förändring, säger Lena Ölander.

Initiativtagarna hoppas att dagens festival ska bli ett återkommande evenemang varje år i olika stadsdelar.

– Vid 16-tiden kommer vi även hedra alla mammor och familjer som har förlorat sina barn och anhöriga genom en liten manifestation och musik. Vi hoppas att många stockholmare kommer idag för att visa sitt stöd, säger Lena Ölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.