Ingen mer SD-reklam i rulltrappan

Uppdaterad
Publicerad

SL säger nej till fortsatt uppsättning av SD:s reklamkampanj i taket ovanför rulltrappan vid Östermalmstorg.

Nu beslutar SL att Sverigedemokraternas reklamaffischer inte kommer sättas upp på nytt över rulltrapporna vid Östermalmstorgs tunnelbanestation. Beslutet har fattats av säkerhetsskäl. Reklamen kan dock komma att sättas upp på annan plats i tunnelbanan.

– SD kommer inte få annonser över rulltrapporna på grund av säkerhetsskäl, men det innebär inte att de inte kommer få annonsera på andra delar i tunnelbanestationen. De kommer få sätta upp sina annonser på andra ställen, säger Jesper Petterson, pressekreterare på SL.

Reklamen kan återkomma

SL har meddelat Clear Channel som kommer föra konversationen med Sverigedemokraterna om hur reklamen kommer sättas upp, och var det kommer att ske. Om reklamen ska sättas upp på nytt är det partiet själva som får stå för kostnaderna.

– Vi har bett om att få en offert på vad det skulle kosta att sätta upp affischerna igen, säger Henrik Vinge, presschef för Sverigedemokraterna.

Kan få betala skadestånd

De personer som rev ner affischerna efter gårdagens demonstration vid Norrmalmstorg kan bli skadeståndsskyldiga till Sverigedemokraterna om de döms skyldiga till brott.

– Initialt är det vi som i så fall ska stå för kostnaden för att sätta upp affischerna igen. Samtidigt är det så att de uppgifter vi har nåtts av är att polisen har gripit ett antal personer som man misstänker är skyldiga för skadegörelse av våra affischer. Givetvis är det så att om vi drabbas ekonomiskt för deras brottslighet så kommer vi att hålla dem ersättningsskyldiga, säger Henrik Vinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet