”Exploatering av Förintelsen”, säger Judiska Umgdomsförbundet i Sverige. Foto: Twitter/Sverigedemokraterna

SD-kampanj i tunnelbanan väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna lanserade på tisdagen en kampanj i tunnelbanan. I kampanjen syns den tyskan flaggan som användes bitvis under nazistregimen tillsammans med texten ”det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”.

Valkampanjen har fått starka reaktioner. Justitieminister Morgan Johansson (S) kallar den för ”ren historieförfalskning i Goebbels anda”.

Judiska Ungdomsförbundet i Sverige kallar den för ”exploatering av Förintelsen i politiska syften”.

– Vi vill lyfta en debatt om EU:s utveckling och att det är uppenbart att Tyskland och Frankrike vill bygga ett nytt imperium på nationalstaternas bekostnad, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Inte första gången

Även tidigare har Sverigedemokraterna anspelat på att Socialdemokraterna ska ha en problematisk historia. Inför valet förra året släppte SD-ägda webbtidningen Samtiden en film om Socialdemokraterna. Då kallade historikern Jens Ljunggren filmen för ”försåtlig propaganda”.

Socialdemokraterna vill inte svara på SVT:s frågor kring kampanjen. I ett mejl till SVT skriver pressekreteraren Johannes Svensson:

”Vi har inga kommentarer på detta utöver att det här är vad man kan förvänta sig av ett extremt parti som SD. Vi har sett sådana kampanjer förut och är inte förvånade.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.