Nynäshamn-politikern Rebecca Ädel har tagits ur tjänst som lärare efter att det kom fram att hon spridit nazistisk propaganda. Foto: TT/Sverigedemokraterna Nynäshamn

SD-ledamot avgår – uppmanade till att ”göra sig redo för den nazistiska kampen”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen avslöjade Expressen och Expo att SD-politikern Rebecca Ädel under flera år spridit nazistisk propaganda i det fördolda. Nu meddelar partiet efter en intern utredning att hon lämnar sina politiska uppdrag och partiet.

Kommunens barn- och utbildningsförvaltning ska nu utreda om hon brutit mot kommunens värdegrund, uppger tidningen Expo.

Under pseudonymen Rebecca Olofsson har hon fram till våren 2013 publicerat texter på sajten Nordfront, enligt Expressen och Expo. I texterna, som publicerades fram till våren 2013, uppges hon bland annat ha varnat för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter” och uppmanat läsarna att göra sig redo för den nazistiska kampen. I sina texter beskrev hon sig själv som ”nationalsocialist” och uppgav att hon ville få andra kvinnor att våga ta steget mot ett ”nationalsocialistiskt liv”.

Rebecca Ädel är sedan höstens val invald i kommunfullmäktige i Nynäshamn, där partiet är stödparti till det borgerliga styret.

Meddelar avgång i ett offentligt brev

”Med anledning av medieuppmärksamhet runt Rebecca Ädel vill Sverigedemokraterna Nynäshamn understryka att vi inte står bakom något av det som framkommit i reportagen och tar helt avstånd från all typ av främlingsfientlighet, rasism och nazism”, skriver SD:s lokalavdelning i Nynäshamn.

Lokalavdelningen har även länkat till ett offentligt brev där Ädel kommenterar sin avgång. I brevet beskriver hon utförligt sitt liv innan hon valt att engagera sig i partiet. Här uppger hon bland annat att hon gått med i partiet för att ”kämpa för allas lika värde” och för att ”få bort personer som inte delar den värdegrund som det svenska samhället bygger på”.

Hon avslutar brevet med att skriva att hon lämnar sitt uppdrag för att ”i första hand skydda mina barn och min familj” och att hon kommer fortsätta att kämpa ”mot nazism och för människors rättigheter.”

Kommunen öppnar utredning mot Ädel

Efter avslöjandet uppger nu kommunens barn- och utbildningsförvaltning att man ska utreda om Rebecca Ädel spridit nazistisk propaganda under sin tid som lärare. Pär Olsson, förvaltningens chef, säger till P4 Stockholm att ”kommunen sätter det demokratiska uppdraget främst” och att man måste ”säkerställa att barn och föräldrar känner sig trygga ” att skicka sina barn till kommunens verksamheter.

– Vi behöver undersöka om det givits uttryck för det vi nu fått kännedom om i en undervisningssituation, säger han till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.