Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikernas kritik mot upphandlingen av tunnelbanan och varför de lade ner sina röster. Foto: Oscar Olsson/TT, SVT

SD och V:s kritik mot tunnelbanebeslutet: Valmöjligheter uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till upphandlingen om tunnelbanan – som vanns av Connecting Stockholm AB. Den nya leverantören tar över uppdraget efter MTR i maj 2025.

Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet la ner sina röster i måndags då det bara fanns en anbudsgivare.

– Vi kände oss inte helt trygga med själva processen då man valde att endast förhandla med en anbudsgivare, säger Samuel Stephan (SD) som är ledamot i trafiknämnden.

Kollektivtrafik

”Inte längre en valfrihet”

Även Vänsterpartiet ställer sig kritiskt till hur processen har gått till och det beslut som fattats.

– Hela poängen med öppna upphandlingar är att få fram det bästa och mest innovativa bolaget. Om man då bara har ett bolag som klarar av alla krav, då är det inte längre en valfrihet, säger Anna Sehlin (V), ledamot i trafiknämnden.

Fendert (MP): Full tillit till processen

Trafikregionråd Anton Fendert (MP) har tacket nej till en intervju eftersom upphandlingen inte börjat gälla än. Men i ett kort mejl till SVT kommenterar han processen och beslutet:

– Trafikförvaltningen har utfört upphandlingen utifrån de riktlinjer som trafiknämnden satt upp och jag har som nämndens ordförande full tillit till den gedigna process de haft, skriver Anton Fendert.

Beslutet kan överklagas fram till 2 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet