SD-politikern stod som partiets förstanamn i Järfällas kommunval, men avgår nu. Foto: SVT

SD-politiker i Järfälla skickade bilder om att hänga svarta

Uppdaterad
Publicerad

SD:s toppnamn i Järfälla, Daniel Cedergren, avgår efter att Expo avslöjat att han till en partikamrat skickat skämtbilder om att hänga svarta.

Daniel Cedergren är ledamot i Järfälla kommuns kommunfullmäktige samt kommunens kultur- demokrati- och fritidsnämnd. Han står som nummer ett på Sverigedemokraternas lokala kommunvalsedel och är också nämndeman, skriver Expo.

I en privat chatt från 2020 som Expo granskat har Daniel Cedergren delat grova skämt om att hänga svarta och om dödsolyckor med svarta personer. Cedergren har nu avsagt sig alla sina uppdrag för partiet.

– Det här är ju inte mina åsikter, det var ju memes – oavsett var det jävligt klumpigt. Det är inget jag står för och jag har avgått. Jag lämnar alla mina politiska uppdrag, säger han till Expo.

Avgår med omedelbar verkan

Cedergren bekräftar också på sin facebook-sida att han avgår:

”Vill bara meddela vänner och bekanta att jag avsäger mig mina politiska uppdrag. Detta gör jag med omedelbar verkan.”

Han skriver också att Expo ringt honom om memes med vad han kallar ”grov dålig humor”:

”Detta var ogenomtänkt och på intet vis åsikter. Jag vill inte på något vis lasta partiet för detta, och vill att de ska växa och frodas för Sveriges väl skull”.

SVT har även sökt Cedergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.