Peter Wallmark (SD). Arkivbild. Foto: SVT/TT

Stockholms stad ser över regelverket efter SD-topp anställt sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit att Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, anställt sig själv och tagit ut dubbla löner ser nu Stockholms stad över regelverket, det skriver tidningen Aftonbladet.

– Jag har fått ett uppdrag av stadshusets ledning, säger stadsjuristen i Stockholms stad, Catharina Gyllencreutz, till SVT Nyheter Stockholm.

Enligt tidningen Aftonbladet har Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholm, Peter Wallmark, ett arvode på 40 623 kronor i månaden för uppdraget som gruppledare. Samtidigt har han anställt sig själv som sin egne politiske sekreterare med en lön på  50 000 kronor i månaden.

Tidigare har även tidningen Dagens Nyheter uppmärksammat att Wallmarks företrädare Martin Westmont (SD), plockat ut dubbla ersättningar.

Kutym i stadshuset är att inte vara arvoderad förtroendevald samtidigt som man har en politisk anställning.

Snabb utredning

Nu kommer stadsjuristen i Stockholms stad, Catharina Gyllencreutz, att se över regelverket. Hon fick uppdraget igår.

– Ja, jag har fått i uppdrag av stadshusets ledning att titta på reglerna för partistöd både i lagen och de interna regler vi har, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

När kan utredningen vara färdig?

– Förhoppningsvis kan utredningen vara klar i nästa vecka, säger Catharina Gyllencreutz.

Kompenserat sitt låga arvode

Peter Wallmark (SD) säger till Aftonbladet att han kompenserar sitt låga arvode med lönen. Han säger också att tidigare gruppledare åt Sverigedemokraterna i Stockholm har haft samma upplägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.