En bil har fastnat i spårviddshindret vid Slussen. Foto: SVT

Se hur bilen skapar långa bussköer

Uppdaterad
Publicerad

Trots otaliga varningsskyltar fastnar bilar varje dag i spårviddshindret vid Slussplan.

Sedan midsommar är det förbjudet att ta sig från Södermalm till Skeppsbron via Slussplan. Från andra hållet har det varit förbjudet sedan januari. Detta verkar dock inte avskräcka alla bilister. Tvärtom. Varje dag lyckas flera bilar fastna i det spårviddshinder som skapats för att enbart bussar ska kunna ta sig fram.

Incidenterna har rentav blivit något av ett folknöje. Vissa kommer varje dag för att titta på stressade bilister som genom sin medvetna eller omedvetna felkörning ställer till trafikröra, särskilt för bussarna. De här bilderna är från eftermiddagsrusningen på torsdagen då kön av bussar snabbt växte sig lång bakom bilisten som varken kom fram eller tillbaka.

Ingen brist på varningsskyltar

Eva Rosman som är kommunikationsansvarig på projekt Slussen bekräftar att spårviddshindret blir en bilfälla minst en gång om dagen, ofta flera gånger varje dag, trots god skyltning.

– Från Kungsträdgården mot Gamla stan finns flera skyltar och så sent som 100 meter innan spårviddshindret sitter en skylt som följs av en varningsskylt när det är 40 meter kvar. Ytterligare en skylt sitter precis vid själva hindret men det verkar ändå inte bita på den här kategorin bilister, säger hon.

Roade åskådare

De dagliga bilincidenterna vid Slussplan har utvecklats till något av ett folknöje. Enligt Eva Rosman finns det till och med personer som befinner sig på platsen i flera timmar varje dag enbart för att vänta in nästa bilist som ska fastna.

– Men det finns faktiskt en och annan som klarar att köra över. Har man tungan rätt i mun så kan det fungera, säger Rosman som i nästa andetag konstaterar att de flesta bilar får tillkalla bärgningsbil för att komma loss. Vissa lyckas ta sig därifrån på egen hand men då oftast med skador på bilens underrede och punktering.

De dagliga bussköer som bildas på grund av bilister som fastnar i hindret är dock en susning jämfört med de köer som bildades innan hindret fanns på plats, konstaterar Eva  Rosman.

– Det går inte att jämföra. I dag är ju bilarna nästan helt borta så för bussarna har framkomligheten säkrats, trots en och annan fadäs av bilister som fastnar.

Spårviddshindret vid Slussplan kommer att finnas kvar i ytterligare tre år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer