Se när stadshusets fasad pryds av bilder från rymdens yttersta hörn. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Se Stockholms stadshus prydas av bilder från rymden

Publicerad

Lördagen den 5 december inleds Nobelveckan och för att hylla årets pristagare kommer ett antal platser i Stockholm att lysas upp med projektioner och ljusinstallationer. Ljusfesten är tänkt att väva samman konst och teknik och i år blir det en hel del fokus på rymden.

En av installationerna går att se på fasaden till Stockholms stadshus. Konstverket heter ”Space” som är en hyllning till årets fysikpris och upptäckten av svarta hål.

– Detta blir ett spektakulärt tillskott till Nobelveckan under en extraordinär tid med ljus, konst och innovationer i fokus – upplevelser som vi alla kan dela i vårt gemensamma stadsrum. Att använda Stockholms allra mest ikoniska byggnader som fond för fantastiska ljusinstallationer tror jag kommer att lysa upp många stockholmares vardag under årets mörkaste tid, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Installationen är en av de största videoprojekten i stadens historia.

Se rymdbilderna i videon.

Nobel week lights

Mellan den 5 och 13 december kommer 17 byggnader och platser att bli scen för konstnärliga ljusinstallationer. Nationalmuseum, Stockholms stadshus, Sergels torg, Konserthuset, Dramaten, Stockholms stadsmuseum och Nobel Prize Museum är några av dem.

Här kan du ta del av hela programmet och mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.