Senaste nytt om coronaläget i Stockholmsregionen

Corona i Stockholm

Pinnat inlägg

Här har vi haft dagliga uppdateringar under perioder av pandemin. Från och med slutet på februari pausar vi tills vidare dessa uppdateringar och går över till ett mer traditionellt nyhetsflöde med coronanyheter i artikelform. Anledningen är minskad smittspridning, upphörande av testning och färre akuta konsekvenser av covid-19.

Pinnat inlägg

FHM: Beredskap krävs för ny variant

Folkhälsomyndigheten presenterar nu två nya scenarier för våren. Enligt den mest troliga utvecklingen, scenario 0, kommer smittan att plana ut från och med mars för att sedan ligga på mycket låga nivåer fram till sommaren.

"Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Ett mindre troligt scenario, scenario 1, tar dock upp effekten av att en ny virusvariant dyker upp. Där ser man en möjlig utveckling av en ny virusvariant "av särskild betydelse" omkring 20 mars.

Varianten skulle ha samma smittsamhet som omikron, och i så fall skulle en ny topp kunna nås i mitten av maj.

Det handlar om en hypotetisk utveckling av en variant som har en förmåga att kringgå effekten av både vaccination och tidigare infektion. Utvecklingen går inte att utesluta enligt Folkhälsomyndigheten.

"Därför är det viktigt att man har en fortsatt hög beredskap inom hälso- och sjukvården och omsorgen", säger Anders Tegnell.

(TT)

Tisdagens lägesrapport från Region Stockholm

Totalt vårdas 581 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 71 färre än det som rapporterades förra tisdagen.

Av dessa vårdas:

• 29 i intensivvård

• 403 på akutsjukhus

• 149 i geriatrisk vård utanför akutsjukhus

– Vi ska inte tro att pandemin är över, långt ifrån. Men vi ser att det nu är något färre patienter som blir så svårt sjuka med covid-19 att de behöver vårdas vid något av länets sjukhus. Från vårdgivarna rapporteras också något lägre sjukskrivningstal, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

I lägesrapporten kan du ta del av mer statistik, bland annat över vaccinationsläget.

Måndagens lägesbild

På måndag morgon vårdades totalt 583 patienter i länet med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård, enligt Regionens senaste rapport. Det är en ökning på 20 personer från gårdagen.

Av dessa 583 vårdades:

29 i intensivvård

405 på akutsjukhus

149 i geriatrisk vård utanför akutsjukhus

Klartecken för vaccinering med dos 4

Region Stockholm har nu fått klartecken för att vaccinera med påfyllnadsdos nummer två(dos 4). Folkhälsomyndigheten rekommenderar att dosen ska ges från vecka åtta. Först kommer boende på äldreboende, invånare som får hemsjukvård eller hemtjänst samt all över 80 år att erbjudas denna dos.

- En fjärde dos stärker och förlänger skyddet mot covid-19 för de personer som nu är aktuella för ytterligare vaccination. Jag rekommenderar alla där det har gått minst fyra månader sedan den första påfyllnadsdosen (dos 3) och som nu blir erbjudna dosen att tacka ja till den för att ha ett fortsatt gott vaccinationsskydd mot viruset, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg i ett uttalande.

Läkarkravet: Öppna gamla akuten på Karolinska igen
Läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset ser stort behov av att öppna gamla akuten vid Karolinska i Solna igen. Enligt läkarna skulle det vara en lösning på det hårt pressade vårdläget som råder i länet,

Gamla Karolinska stängdes 2018, men om den öppnade igen skulle cirka 30 000 besök årligen kunna göras där, enligt förslaget.

–Det kan ta tid och kosta ”en del” att få ordning på lokalerna men det är dags att släppa prestigen, säger Mikael Nilsson, akutspecialist vid Karolinska till Svenska Dagbladet.

Gamla akuten skulle då ha akutkirurgi, lättare traumavård och internmedicin. Den ska även ha fyra till fem akutvårdsavdelningar med totalt 100 vårdplatser.

Pressat läge för vården - trots färre på iva

Antalet patienter som kräver intensivvård för covid-19 minskar sedan några dagar tillbaka, men en oro för bakslag finns.
-Vi ser effekten först om två, tre veckor, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.

Fem av sex sjukhus i region Stockholm är i stabs- eller förstärkningsläge. Covid-sjuka i kombination med ett stort antal halkskador och hög sjukfrånvaro bland personalen sätter hård press på vården i regionen, med långa väntetider vid akutmottagningarna som följd.

På fredagseftermiddagen kom region Stockholms senaste siffror som visar att nästan 600 covid-patienter vårdas på regionens sjukhus, varav 30 på iva.
TT

Ove • Hoppas ni skriver om smittspridningen ökar drastiskt? Och även när den omtalade toppen är nådd och vi då förhoppningsvis är på väg ner.

Hej Ove,

vi lovar att hålla ett öga på det.

Gunnar • Danielle, i jämförelse mellan avlidna som var vaccinerade/ovaccinerade så är det faktiskt fler vaccinerade som har avlidit.
Enligt FHM statistik så var i princip inga fullvaccinerade med två doser första kvartalet 2021. Och antalet avlidna var 210101: 9904 och 210331: 13609, skillnad 3705 avlidna som alltså inte var fullvaccinerade. De får man ta bort från de 4701 som angavs som ovaccinerade, kvar blir 996 ovaccinerade vilket ska jämföras med 940 vaccinerade. Då får man en rättvis jämförelse. Som vaccinerad med tre doser känner jag mig minst sagt snopen.

Hej igen Gunnar,

jag är nog inte riktigt säker på att jag följer med i din matematik, men antar att du menar att av de som dör nu, så är fler vaccinerade än ovaccinerade? Vi har varit inne på det ämnet förut. Förklaringen till det är enligt experterna att det är så väldigt många fler som är vaccinerade än ovaccinerade och därför blir det fler vaccinerade på totalen som avlidit senaste veckorna.

Men om man istället jämför med andel avlidna i gruppen vaccinerade respektive ovaccinerade så är andelen ovaccinerade som avlidit större. Så här skriver FHM:

"Under vecka 52–3 var antalet avlidna högre per 100 000 ovaccinerade jämfört med
vaccinerade i samtliga åldersgrupper över 20 år. Skillnaderna var statistiskt
säkerställda."

Det syns rätt tydligt i diagrammen som finns i FHM:s veckorapport här, att risken att dö minskar för den vaccinerade,

Arvid • Har en halv miljon nu haft covid? Sedan när?

Hej Arvid,

sedan pandemins start har
man bekräftat 554 310 fall i Stockholms län. Det kan du se här.

Lotta • Hur många i Stockholm har varit sjuka i omikron nu?

Hej Lotta,

de sekvenserar inte, alltså kollar vilken variant det är, alla pcr-tester så det är nog svårt att säga exakt. Det vi säkert kan säga är att över en halv miljon i Stockholms län har haft bekräftad covid-19, och cirka 200 000 av fallen var nu i januari när omikron till stor del tagit över. Och om man ser på de prover som sekvenserats i år så är det i princip bara omikron som upptäckts, enligt statistik från Region Stockholm.

Sexhandeln i Stockholm har ökat under pandemin
Fler hallickar från länder där man haft strängare restriktioner har sökt sig till Stockholm under coronapandemin, rapporterar Dagens Nyheter. Fler kvinnor, som tidigare sålt sex i andra länder, har följt i deras spår.

Under 2021 mötte polis och socialtjänst 300 kvinnor i prostitution. 49 av dem var minderåriga.