Utsikten från Ullas balkong är inte lika trevlig som förr. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ulla, 72: ”Det ser ut som de släppt en bomb”

Publicerad

I Nacka ska nya bostäder byggas intill Finnboda seniorboende. Förutom att de boende störs av buller och byggdamm är många utrymmen avstängda under byggtiden och seniorerna har svårt att ta sig fram.
– Det ser ut som att de släppt en bomb, det är ett stort hål här utanför, säger boende Ulla Sundman.

Ulla Sundman, 72, är en av de 170 seniorer som påverkas när HSB ska bygga nya lägenheter intill Finnboda seniorboende.

Förutom buller och byggdamm har framkomligheten i de allmänna utrymmena begränsats. Av husets sju entréer används endast en under byggperioden. Alla seniorer måste därför ta sig igenom korridorer och olika källargångar för att ta sig ut.

– Att de här byggnationerna påverkar och stör är vi fullt medvetna om och har respekt för, men vår uppfattning är att bostäderna går att använda under hela byggtiden, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef på HSB Stockholm.

”Det är inte aktuellt med ersättningslägenheter”

Göran Andersson.

Göran Andersson bor också i huset och är en av de som drivit frågan om att stoppa byggplanerna. Enligt honom har de boende tidigare fått information om att ersättningslägenheter eventuellt skulle finnas tillgängliga.

– Det som tände förhoppningen var att kommunen informerade om att HSB har åtagit sig att förse människor som blir hårt drabbade med ersättningslägenheter. Inte ett ord har vi hört från HSB i den frågan.

Men detta är ingenting som Anders Joachimsson från HSB vet något om.

– Vi har inte hört något sådant krav ställas från de boende, mig veterligen har vi aldrig haft det som något alternativ. Det är inte, och har aldrig varit, aktuellt med ersättningslägenheter.

Förhandling om ersättning pågår

Kommer de boende att få någon ersättning?

– Ja, de boende kommer att ersättas och det pågår just nu en förhandling med hyresgästföreningen om omfattningen av ersättningen, säger Anders Joachimsson.

Det är 109 nya seniorlägenheter fördelade på fem huskroppar som ska byggas på platsen. Dessutom byggs garage under byggnaderna och en ny parkmiljö med bland annat boulebanor och gångstigar ska anläggas. Arbetet beräknas vara klart år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer