Politikerna i Stadshuset vill att 60 procent av alla resor i innerstaden ska ske till fots år 2030. För att kunna planera gatuutrymmet bättre ska nu Trafikkontoret installera kameror som mäter hur stor gångtrafiken är på olika platser i Stockholm.
– Vi går mycket i Stockholm jämfört med andra städer i Europa. Ungefär 38 procent av alla lokala resor görs till fots. Vi tror att den ökade trängseln när man åker bil eller kollektivt gör att allt fler väljer att gå, säger Stefan Eriksson som är gångtrafikanalytiker på Trafikkontoret.
Gångtrafiken räknas
Även om de är inte lätta att upptäcka, så finns det redan nu sju sensorer som med hjälp av infraröda strålar mäter hur många fotgängare som passerar en viss plats varje dygn. Sensorerna är installerade på reklamskyltar runt om i staden, bland annat på Sveavägen.
Nu ska ytterligare tre sensorer sättas upp. Dessutom ska sju mätkameror installeras på olika platser i staden, bland annat på Odengatan, Kungsgatan och Hornsgatan.
Bilderna sparas inte
– Vi kan till exempel anpassa belysningen och ställa in och markvärmen bättre när vi vet var människor går. Vi får också bättre koll på var trottoarer kan behöva breddas, säger Stefan Eriksson.
Finns det inte risk för att stockholmarna kommer att känna sig övervakade?
– Det är inget man behöver oroa sig för. Kameran visar inte vem som passerar utan registrerar bara hur många det är som går förbi. Dessutom försvinner mätningen på en bråkdel av en sekund och inga bilder sparas, säger Stefan Eriksson.