Förutom kontanter ska sex stycken guldtackor ha stulits vid rånet Foto: Polisens förundersökning

Sex åtalas för mångmiljonrån på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad
Växlingskuriren övermannades av flera män vid terminal 5 på Arlanda flygplats. De tog med våld ifrån honom den väska med kontanter och guld värda drygt 10,2 miljoner kronor som han bar på. Nu åtalas fem män och en kvinna misstänkta för inblandning i det grova rånet.

Bytet från rånet är fortfarande borta, men flera av de misstänkta gärningsmännen sitter häktade och åtalades på fredagen. 

Det var vid 12.30-tiden den 4 december förra året som kuriren, som arbetar för ett växlingsföretag, kom fram till terminal 5 på Arlanda flygplats och klev ur en taxi. Han bar på en väska, som gärningsmännen var ute efter. 

När kuriren gick mot entrén samlades männen runt om honom och sa ”polis, polis”. En av männen tog ett strupgrepp med sin arm på kuriren och drog ner honom på marken samtidigt som de andra slet till sig väskan med kontanter och guld för 10 269 000 kronor och sprang iväg. 

Ett nätverk 

Med handtaget till väskan kvar i handen följde kuriren efter gärningsmännen. Han hann inte ikapp, men såg registreringsnumret på bilen som gärningsmännen flydde i. 

Polisen har följt de inblandades telefontrafik och dragit slutsatsen att gärningsmännen lämnade rånbilen några minuter efter rånet och sedan gick till Märsta centrum. 

En av ledarna i nätverket, en 51-årig man, bar på väskan och tog en taxi hem. Väl hemma skickade han ett ljudmeddelande till en kvinna. 

”Amore mio, amore mio! Kom hem till din gubbe som har en liten överraskning åt dig. Kom hem mitt hjärta”, sade mannen enligt förundersökningen. 

På eftermiddagen åkte två andra män, varav en som är åtalad för medhjälp till grovt rån, iväg till Märsta för att försöka göra sig av med flyktbilen genom att elda upp den. Men av någon anledning kom de aldrig längre än till att hälla ut bensin. 

Brottet bör, enligt åklagaren, bedömas som grovt eftersom det var av särskilt farlig art då det handlade ett mycket stort värde och gärningen föregåtts av betydande planering. 

Förnekar brott 

De åtalade männen ingår i samma nätverk, där de två ledarna har förberett rånet. En av dem är fortfarande på fri fot, medan den andre åtalas. På råndagen startade han upp en kedja av samtal till de inblandade och rörde sig tillsammans med flera av dem kring växlingsföretaget i centrala Stockholm i en bil. I förundersökningen syns hur deras telefoner kopplats upp till master i området. 

De följde sedan efter den taxi, som kuriren tog till Arlanda flygplats där de rånade honom. 

Förutom de tre män som åtalas för grovt rån åtalas också två män för medhjälp till rån och en kvinna för grovt penningtvättsbrott. 

Alla de inblandade som åtalats för rånet förnekar brott. 

Väskan och dess innehåll har fortfarande inte hittats. 

Det finns ett skadeståndsyrkande på över tio miljoner kronor, vilket betyder att man inte har hittat väskan och dess innehåll. Det var företrädesvis kontanter och några guldklimpar som fortfarande är på vift, säger kammaråklagare Mats Wihlborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer