Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ett onormalt läge, säger Patrick Johansson, vakthavande befäl på Södertörns brandsförsvarsförbund, om alla bränder och den kriminella våldsvågen. Foto: pressfotograf.se/SVT

Sju branddåd i Stockholm under natten – räddningstjänsten: ”Onormalt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra villor och tre flerbostadshus i Stockholmsområdet utsattes för brandattacker inom loppet av drygt två timmar under natten till tisdagen. Enligt Stockholmspolisen har flera personer frihetsberövats och två män anhållits misstänkta för mordbrand.

Brandfarlig vätska misstänks ha kastats mot fyra villor och tre flerfamiljshus i olika delar av Stockholmsområdet och därefter tänts på. Ingen person ska ha kommit till skada.

Villa tidigare utsatt för sprängning

Första branden startade vid 01.18 i en villa i Glömsta i Huddinge. På samma gata brann det för en dryg månad sedan.

Tre minuter efter startade ytterligare en brand i en villa i Flemingsberg, som för en några veckor sedan utsattes för en sprängning.

Omkring tio minuter senare började även en villa i Enskededalen att brinna.

– I de två första bränderna blev det ingen större skada men i Enskededalen lyckades de boende släcka den synliga delen av branden, men det visade sig att den hade spridits in i grunden så den villan är obeboelig nu.

Gängkriminella bor i närheten

Drygt en timme senare började det brinna på en villatomt i Södertälje och ytterligare två bränder skedde i två flerbostadshus i Jordbro i Haninge. Det var en skjutning i det ena området i maj.

I båda områdena i Jordbro är två gängkriminella skrivna, dock inte på de exakta adresserna. Personerna tillhör Zero-nätverket, som är allierat med Foxtrotnätverket, enligt SVT Nyheter Stockholms kartläggning.

”Svårt att tänka mig att det är en ren slump”

Polisen utreder om det finns ett samband mellan de olika brandattentaten.

– Jag har svårt att tänka mig att det är en ren slump att så många bränder uppstår samtidigt och i samtliga fall verkar det som att brandfarlig vätska har kastats på husen och tänts på, säger Daniel Wikdahl.

Under tisdagseftermiddagen bekräftar Stockholmspolisen att två personer har anhållits. En man i 35-årsåldern misstänks för mordbranden i Enskededalen och en man i 20-årsåldern misstänks för mordbrand i Flemingsberg.

– Det finns fler än så som har frihetsberövats, men vi kan inte gå in på detaljer i nuläget. Det kan bli fler frihetsberövanden, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Här har det brunnit i stockholm inatt

01.18 – Villa i Glömsta

01.21 – Villa i Flemingsberg

01.35 – Villa i Enskededalen

02.40 – Villa i Södertälje och flerbostadshus i Jordbro

02.52 – Flerfamiljshus i Jordbro

03.41 – Flerfamiljshus i Vällingby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.