Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla mina dagar går åt till att fundera på hur vi ska knäcka gängen.” Hör rikspolischefen Anders Thornberg om våldsläget i landet. Foto: Vlada Cakic/SVT

Thornberg: Antalet misstänkta under 18 år har ökat med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Våldsvågen i Sverige fortsätter och nyligen inledde polisen en nationell särskild händelse för att försöka ta kontroll över situationen.

– Den senaste månaden är bland de mest våldsamma vi någonsin haft i landet, säger rikspolischef Anders Thornberg på en pressträff om läget i landet.

Enligt Anders Thornberg har det den senaste månaden skett drygt 60 våldsdåd med koppling till den organiserade brottsligheten. De flesta har skett i Stockholmsområdet.

Under natten drabbades till exempel sju villor och flerbostadshus av brandattentat. Tre personer ska ha gripits och jakten på fler gärningsmän pågår, enligt rikspolischefen.

Anders Thornberg säger också att allt fler attentat nu riktas mot fastigheter i syfte att döda då det blir svårare att komma åt sina fiender på gatan.

500 gripna

Trenden med allt yngre gärningsmän fortsätter.

– Under 2023 har fler än 400 personer frihetsberövats inom skjutvapenvåldet. Gärningspersonerna blir allt yngre och antalet misstänkta under 18 år har ökat med nästan 30 procent. Vi har också frihetsberövat ytterligare 100 personer för sprängdåd och även där går de misstänktas ålder allt längre ner.  

Med på dagens pressträff är också Hanna Paradis, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen.

– Trots att vi griper fler nätverkskriminella och tar fler beslag av narkotika, vapen och sprängmedel fortsätter utvecklingen. Och nu har vi även sett flera brandattentat. Inte minst det senaste dygnet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.