Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) om samtalen som kommer att ske. Foto: Andreas Hult/SVT

Statsministern har fortsatt förtroende för rikspolischefen

Publicerad

Sverigedemokraterna riktar nya krav på att rikspolischef Anders Thornberg ska avgå. Men statsministern Ulf Kristersson säger sig ha förtroende för Thornberg och vill inte uttala sig vad som händer när Thornbergs tjänsteförordnande löper ut i februari.

Regeringens samarbetsparti SD fortsätter att kräva rikspolischefens avgång. På tisdagen hände det på nytt.

– Vi har inte fått regeringen med på det tåget ännu. Men Anders Thornbergs tid är ju räknad så han kommer att bytas ut, säger SD:s talesperson i polisfrågor Katja Nyberg till Expressen.

Nyberg menar att polisen inte fungerar ”fullt ut i dag” på grund av strukturella problem i organisationen. Hon lyfter fram turerna kring koranbränningarna och de långa väntetiderna för pass som exempel.

Men i en intervju med SVT visar statsministern att han inte tycker att dessa dagar av gängvåld är rätt tidpunkt att diskutera Thornbergs framtid, trots att rikspolischefens förordnande löper ut nästa år. Frågan är om det ska förlängas eller inte?

– Alla sådana frågor sköts i en helt separat ordning. Jag har förtroende för rikspolischefen. Nu måste vi se till att genomföra förändringarna som är på gång för att komma åt den grova kriminaliteten – inte syssla med namn och organisationsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.