– Det viktigaste på kort sikt är att samtalet och dialogen med polisen fungerar, säger Richard Jomshof (SD) till Aftonbladet. Foto: Lars Schröder/TT

SD kräver rikspolischefens avgång igen – hotar Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna lyfter återigen kravet på att rikspolischefen Anders Thornberg ska avgå. Den här gången kan det lyftas in i förhandlingarna om Tidöavtalet, säger SD:s Richard Jomshof till Aftonblandet.

Det är med anledning av helgens skjutning i Farsta som Sverigedemokraterna förnyar kravet på Thornbergs avgång, som de senast yttrade i februari. Partiet menar att Thornberg inte är rätt person på posten.

– Det är ingen tacksam uppgift som rikspolischef att hantera det resultat vi ser av tidigare regering, men man måste vara uppgiften mogen, säger SD:s Richard Jomshof till Aftonbladet.

Han tänker ta kontakt med regeringspartierna för att gemensamt bjuda in Thornberg till riksdagens justitieutskott, som Jomshof är ordförande för.

Om regeringen inte hörsammar avgångskravet säger Jomshof att Sverigedemokraterna är beredda att lyfta frågan när de omförhandlar Tidöavtalet i höst.

– Jag vet att det finns ett växande missnöje inom Moderaterna, säger han till tidningen.

SVT Nyheter söker regeringen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.