Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmie Åkesson (SD) svarar på anklagelser om att Sverigedemokraterna skulle ha brutit mot Tidöavtalet. Foto: Fredrik Israelsson

SD:s svar: Skickat lista med inlägg till Tidöpartierna

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kalla faktas avslöjande har SD gått igenom alla inlägg på sociala medier om de andra Tidöpartierna. En sammanställning har enligt uppgift till SVT skickats till de berörda partierna.

– SD inser väl att de måste gå igenom de inlägg man gjort om de andra Tidöpartierna, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Samtidigt öppnar Jimmie Åkesson för att se över de anonyma kontona.

Sverigedemokraterna har fått utstå hård kritik från flera riksdagspartier efter Kalla faktas avslöjande om att anställda på SD:s kommunikationsavdelning seglar under ”falsk flagg” på sociala medier.

Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) tycker att SD brutit mot Tidöavtalet sedan det framkommit att de anonyma kontona spridit inlägg som gör narr av partiledare inom Tidösamarbetet.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Statsminister Ulf Kristersson (M) är inne på ett liknande spår.

– Det sätt de hittills har uttryckt sig på tycker inte jag följer det vi har kommit överens om, säger han i en intervju med SVT på onsdagen.

SD svarar med att skicka lista

Enligt uppgifter till SVT ska nu SD ha gått igenom alla inlägg på sociala medier om de andra Tidöpartierna. Det handlar enligt sammanställningen som SVT tagit del av om ett 40-tal inlägg där flera av de konton som TV4 har avslöjat finns med. Sammanställningen ska sedan ha skickats till regeringspartierna.

– Det här är ju Sverigedemokraternas sätt att visa de andra Tidöpartierna att man inte har lagt ut inlägg i sociala medier som innebär smutskastning eller hån och därmed inte enligt dem har brutit mot Tidöavtalet, säger Marmorstein.

Åkesson: Då får vi prata om det

I en intervju med SVT öppnar även Jimmie Åkesson för att se över de anonyma kontona.

– Är det så att vi gjort fel utifrån Tidöavtalet, vilket jag inte tycker, då får vi prata om det och se vad vi kan göra, säger han på onsdagen.

Kristersson ska ha ett samtal med Åkesson ”på tu man hand”, men enligt Åkesson har de inte hunnit med det än.

– Vi har haft kontakt via text. Han säger ungefär det som han säger i medierna.

Moderaternas partisekreterare har också bjudit in partisekreterarna från riksdagspartierna till möte om det politiska samtalsklimatet på måndag.

SVT har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet