Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischefen: ”Hänsynslöst grovt våld som utspelar sig på allmän plats” Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Anders Thornberg: ”Kunde varit ännu fler skjutningar”

Uppdaterad
Publicerad

Under skottdramat i Farsta, där en 15-årig pojke dog och tre personer skadades, användes ett militärt automatvapen.

– Det är ett väldigt väldigt farligt vapen som är gjort för att skjuta många skott på kort tid och vi ser tyvärr att kriminella har mycket vapen, säger rikspolischefen Anders Thornberg och beskriver den senaste skjutningen som avskyvärd.

Enligt rikspolischefen Anders Thornberg har polisen beslagtagit 200 vapen, bland annat automatvapen, sedan julhelgen. Man griper också allt fler gängkriminella.

– Hade vi inte gjort de här ingripandena hade det varit ännu fler skjutningar och sprängningar. De har gjort att vi har kunnat förhindra ett 50-tal grova våldsbrott. Så det vi gör hjälper, svarar han på frågan om polisens arbete mot de kriminella gängen är tillräckligt.

Han menar att anledningen till att det grova våldet fortsätter trots polisens insatser beror bland annat på nyrekryteringen.

Måste komma åt deras ekonomi

– Vi griper många nu men tillväxten till de kriminella gängen är så stor att det är fler som tillkommer än som vi inkapaciterar, säger Anders Thornberg. 

Han understryker också att polisen ensam inte kan stoppa våldsspiralen.

– Det kommer att kräva hela samhällets insats. Vi måste flytta fram positionerna tillsammans, säger han.

Han tror att det kommer ta tio år att komma till rätta med det här om man inte lyckas bryta rekryteringen. Han beskriver situationen som synnerligen allvarlig.

– Det som är allra viktigast är att vi kommer åt deras ekonomi och tar deras brottsvinst som de kommit åt via brottsliga gärningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.