Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ”Budget-Italien” och varför bör man titta närmare på polska Östersjökusten? Hör reseredaktörens tips. Foto: Storyblocks

Expertens tips om budgetresemål inför semestern

Uppdaterad
Publicerad

Skenande räntekostnader, inflation och en svag krona kan få många svenskar att avstå från en utlandssemester i år. Men det finns ändå några resmål som kan vara prisvärda. Det menar Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond.

Det första tipset gäller den polska Östersjökusten och resmål som Gdansk, Gdynia och Sopot.

Platser som dessutom ligger nära och som kan nås med färja från Sverige.

– Dessutom är priserna i Polen hälften mot Sverige om man tittar på Eurostats konsumentprisindex. Till skillnad från våra nordiska grannar där priserna är högre än i Sverige.

Per J Andersson tipsar också om Kroatien.

– Det är lite dyrare än Polen men fortfarande runt 60, 70 procent av Sveriges priser. Jag skulle rekommendera norra Kroatien, Istrien, budget-Italien kan man säga.

”Kristallklart vatten”

Söder om Kroatien hittar vi den albanska Rivieran, som enligt Per J Andersson är ett underskattat resmål.

– Det är kristallklart vatten, fantastiska stränder och inte så exploaterat som till exempel Grekland. Många förknippar kanske Albanien med något grått och tråkigt, men det är ett fantastiskt Medelhavsland. Och prisnivån är låg, ungefär som Polen.

Förutom tipsen ovan nämner Per J Andersson även semester i den grekiska övärlden samt tågluff i Europa som budgetvänliga alternativ inför sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.