Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon jämför forskaren Michael Lettenmeier för- och nackdelarna med flyg och färja över Östersjön ur ett miljöperspektiv. Foto: SVT

Forskare: ”Nästan omöjligt att avgöra det miljövänligaste sättet att resa över Östersjön”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år tar miljoner människor färjan eller flyget från Sverige till Finland – som ligger bland svenskarnas fem mest besökta resmål. Men vilket av de två transportmedlen är det miljövänligaste sättet att ta sig över Östersjön? Forskaren svarar.

Enligt Tillväxtverkets senaste siffror från 2022 var Finland det fjärde populäraste resmålet för svenska resenärer. Dessvärre är det nästan omöjligt få fram information om vad som är det miljövänligaste sättet att ta sig från Sverige till Finland.

Enligt Michael Lettenmeier som forskar i hållbar konsumtion vid Helsingfors universitet finns det gott om olika klimatkalkylatorer, men de fokuserar oftast på ett färdmedel istället för att räkna ut en rutt med de miljövänligaste transportmedlen.

Undvik mellanlandningar

När man räknar ut den miljövänligaste rutten, ska man utöver transportmedel även räkna in resans längd och olika byten mellan olika transportmedel. Lettenmeier konstaterar att när man till exempel väljer ett flyg är det fördelaktigt att inte välja en rutt med mellanlandningar eftersom det är just vid avgång det dras mest bränsle.

I videon jämför forskaren Michael Lettenmeier för- och nackdelarna med flyg och färja över Östersjön ur ett miljöperspektiv.

Programmet 15 minuter från Uutiset som handlar om det miljövänligaste sättet att resa till Finland finns i sin helhet på SVT Play.

Rubriken uppdaterad 2024-04-05.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.