Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Uppgifter: Anders Thornberg kan få förlängt förordnande som rikspolischef

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Anders Thornbergs förordnande går ut i början av nästa år, men enligt uppgifter till SVT har regeringen haft svårt att hitta en efterträdare.

Ett av förslagen som diskuteras i Regeringskansliet är att Thornberg kan få förlängt med några månader.

Det eskalerande våldet med skjutningar och oskyldiga som dödas i bombdåd har återigen fått frågan om polischefens framtid att intensifieras. Anders Thornbergs förordnande går ut i februari nästa år. Men SD har i intervjuer och debattartiklar krävt hans avgång och partiet har, utan framgång hittills, försökt få med sig regeringspartierna på att avsätta honom i förtid.

Diskuteras i samordningskansli

Polischefens framtid diskuteras just nu i samordningskansliet där regeringspartierna och SD förhandlar svårlösta frågor.

– Dialog kring framtiden förs mellan tidöpartierna och förstås med myndighetsledningen, säger en källa.

SVT erfar dock att frågan om Thornbergs efterträdare varit svårlöst och att minst en person tillfrågats.

Enligt uppgift till SVT ska Thornberg ha meddelat regeringen att han inte vill fortsätta efter att förordnandet går ut, men att han kan tänka sig sitta kvar i några månader tills en ersättare finns på plats.

”Har förtroende”

Statsminister Ulf Kristersson är förtegen om utnämningen av nästa rikspolischef. Så här svarade han på frågan om Thornberg kan få fortsätta som på sin post efter februari:

– Alla sådana frågor sköts i en helt separat ordning. Jag har förtroende för rikspolischefen. Nu måste vi se till att genomföra förändringarna som är på gång för att komma åt den grova kriminaliteten – inte syssla med namn och organisationsfrågor.

Polisens nationella presschef Christer Janson vill inte kommentera uppgifterna, men uppger i en kort mejlkommentar:

”Anders Thornberg är fullt fokuserad på uppdraget han har.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.